Рамзан Кадиров във вихъра на танца в Грозни. Снимка: архив, Reuters

На концерт в Грозни детски хор пее за бившия президент на Чечения Ахмад Кадиров, загинал от ръцете на сепаратисти при експлозия преди осем години.

Темата на песента не може да бъде определена като приятна, но певците са зашеметяващи: момичетата са забрадени с бели копринени кърпи и са облечени с красиво бродирани лилави рокли, момчетата – с кожени шапки, с костюми, украсени с кинжали и патрони играчки, пише Стив Розенберг в материал за Би Би Си.

Когато на сцената се качва синът на убития президент, аплодисментите продължават също толкова дълго, колкото е дълъг и Кавказкият хребет.

Това е Рамзан Кадиров и сега той управлява Чечения.

За това свидетелстват и големият брой негови портрети из цял Грозни – на рекламни пана, по горните етажи на сградите и дори на входа на автосалоните.

Кадирови някога бяха сепаратисти. Те преминаха на другата страна. След смъртта на Ахмад Кадиров Кремъл възложи на Рамзан и неговото въоръжено опълчение задачата да потушат съпротивата и отново да построят Грозни.

Планът засега действа.

Преди по-малко от 10 години ООН нарече Грозни „най-разрушения град в света“. В наши дни в столицата на Чечения не свистят куршуми, а се чуват шумът от строителните работи и звукът на машини за печене на пуканки по улиците.
Сега тук има суши барове, салони за красота и дори „комеди караоке клуб“.

Милиардите долари финансова помощ от Москва бяха използвани за реконструкция и столицата на Чечения можа да се вдигне от руините.

Но фигурата на човека, отговорен за това възраждане, предизвиква маса спорове.
Правозащитните организации обвиняват Рамзан Кадиров в преследване на онези, които го критикуват, както и в нарушаване правата на човека в борбата с бунтовниците.

Контраразузнавателната служба МИ-5 го смята за отговорен за смъртта на негови политически опоненти, сочи документацията на британските съдилища.

Когато се срещнах с Рамзан Кадиров в неговия президентски дворец, го попитах дали тези подозрения отговарят на истината, пише Стив Розенберг.

„Днешният ни живот, прекрасният живот, който ние строим, не устройва западняците и европейците“, казва той в отговор. „Те казват, че Кадиров е бандит. Ако нещо се появи в Европа, веднага: „А, Кадиров има пръст там!“ Ако на някого е умряла кравата – ето, Кадиров. Някъде кокошките не снасят яйца – също ли Кадиров е виновен?“
„Те са готови на всичко, за да очернят името на Кадиров – казва той. - Аз казвам: „Докажете, че съм лош!“

А какво става с изявленията, че Кадиров разказвал за съществуването на „списък за разстрел“ с 300 свои политически опоненти? Лидерът на Чечения се смее.
„И кой казва това? Някой шизофреник! Кълна се в Аллах, дори на ум никога не ми е идвало това“, казва лидерът на Чечения и се усмихва.

Ислямизация

Строейки нова Чечения, Рамзан Кадиров междувременно пропагандира по думите му „традиционен  ислям“, поради което Чечения все по-малко и по-малко изглежда като част от Русия.

В магазините вече не се продава свободно алкохол, появиха се отделни спортни зали за мъже и за жени. В магазините за компютърна техника може да се купи iPad, като с него безплатно се получава екземпляр от Корана. На тавана в хотелската ми стая пък е нарисувана стрелка, сочеща към Мека.

По времето на Кадиров също така беше въведен по-строг мюсюлмански дрескод. Една жена ми призна, че е била заплашвана, тъй като се появявала на публични места без забрадка.

Тя е дълбоко обезпокоена от политиката на ислямизация. Опасявайки от преследване, тя ме помоли да не споменавам името й.

Жената ми разказа за своята племенница, която неочаквано попитала родителите си дали се молят. След това признала, че „е идвал един чичко, разговарял с нея и й казал да попита дали родителите им се молят, а ако не се молят, те ще отидат в ада, и вие също с тях“.

„Той поискал да попита родителите си и да му каже дали те се молят или не“, разказва жената.

„Днес децата от малки ги възпитават, внушава им се, че да не се молиш е лошо, че си длъжен да контролираш сестрите, децата, братята си“, продължава жената.

„Много се страхувам какво ще се случи след 15, може би след 10 години, ако всичко продължава по същия начин. Ще се появи цяло поколение от радикално настроени хора“, споделя жената.

Рамзан Кадиров отрича, че неговото разбиране за исляма е екстремизъм. Той не възприема и твърденията, че традиционният ислям нарушава правата на жените.  „Раят е в краката на майката“, казва той.

„Затова как смятате, че един чеченец, мюсюлманин, може да нарушава правата на жените? Аз много обичам майка си, сестра си, жена си, децата. Отнасям се с уважение към всички. Пазителка на семейното огнище. Затова всичко е измислено“.

Междувременно на концерта децата слизат от сцената. Сега хор от възрастни пее химна на Чеченската република.

„Колкото и да изгаряше в огъня на несправедливостта, Чечения, ти падаше и се вдигаше отново и отново“, пеят те.

Чечения се вдига на крака. Но накъде върви? Във всеки случай, като че тя все повече и повече се отдалечава от Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase