Алан Дзагоев вкара 2 гола във вратата на Чехия и доказа, че за него ще се говори много в бъдеще. Снимка: Reuters

Безспорно започналото Европейско първенство по футбол е перфектната арена, на която младото поколение талантливи европейски футболисти могат да разкрият своите качества и да се легитимират като фактор в най-популярната игра. И неслучайно има "заподозрени" кандидати за влизане в големия футбол. Ето и върху кои млади играчи се спряха експертите от британската обществена медия BBC.

Естествено началото е "домакинско" – Дани Уелбек. 21-годишният нападател на Манчестър Юнайтед постепенно изминава пътя от талант до класен футболист на световно ниво. Тази година определено загатна за потенциала си и се утвърди като титуляр при "червените дяволи", измествайки от стартовия състав голмайстора на Висшата лига за сезон 2010/2011 Димитър Бербатов.

Сега трябва да разгърне потенциала си и с националната фланелка на Англия. И при отсъствието на наказания за 2 мача Уейн Руни, Уелбек трябва да го стори много бързо, защото на него се разчита да поведе атаката на "трите лъва".

Нападателят се приспособи доста бързо към колектива и след 4-5 мача за националния отбор вече има поведение на дългогодишен национал. Отбеляза и първия си гол в контролата с Белгия.

"Спокоен, но фокусиран, той разполага със скорост, техника и самочувствие, които му позволяват да бележи голове в най-важните моменти“, коментира шефът на отдел „Футбол“ в BBC Фил МакНълти. Дали тези моменти ще са на Евро2012, ще разберем съвсем скоро.

Левият бек на Испания Жорди Алба направи впечатляващ сезон за клубния си "Валенсия" и неизбежно стана част от националния отбор. Само на 23 години, Алба вече има класата и опита за голямата сцена. Неслучайно Барселона прави всичко да си го прибере обратно (Алба е юноша на каталунците).

Легендата на "Валенсия" Гайска Мендиета определя Алба като новото лице в отбора на европейския и световен шампион Испания. "Той е брилянтен футболист. Израства постоянно и става все по-добър", категоричен е Мендиета за записалия (досега) едва 4 мача с екипа на "Ла Фурия" защитник.

Друг младок вече даде много сериозна заявка за бляскава кариера. 21-годишният Алан Дзагоев отдавна е ключова фигура в своя ЦСКА Москва, но както се видя и от първия мач на Русия на Евро2012, когато вкара 2 гола за победата над Чехия с 4-1 – той е незаменим и за "Сборная".

Атакуващият полузащитник, който се справя доста добре и като крило, има 19 мача за националния отбор и 6 гола. А кариерата му тепърва е в началната си фаза.

"Дзагоев е изключително бърз и има прецизен удар. Но може би най-силното му качество е, че умее да задържа топката, да диктува ритъма на игра. И това го прави особено полезен за отбора", споделя бившият руски национал Алексей Смертин.

Също атакуващ халф е друга потенциална звезда. Едва 20-годишен Кристиан Ериксен е несменяем титуляр за холандския шампион Аякс и голямата надежда на датския футбол. Натрупа 22 двубоя за "Червения динамит". Има и 2 гола. Бившият защитник на Ливърпул Ян Молби припомня:

"Всички очакваха Ериксен да избухне още на Световното в ЮАР преди 2 години. Но тогава още му беше рано. Сега вече е по-опитен и може да се докаже като един от най-добрите плеймейкъри на континента".

В групата на нешлифованите диаманти, селектирана от BBC, попада и един италианец, който вече определено е в зряла футболна възраст. За 26-годишния Клаудио Маркизио обаче нещата тепърва ще се развиват.

През изминалия сезон той беше един от стълбовете в халфовата линия на непобедения шампион "Ювентус". И резонно зае сходна позиция в „скуадра адзура“. Поливалентността му го прави истински коз за всеки треньор. Като добавим натрупания опит и афинитета към гола (9 за сезона в Серия А), Маркизио се очертава като едно от откритията на шампионата в Полша и Украйна.

За Марио Гьотце вече знае целия свят. 19-годишният техничар е символът на германската Барселона – Борусия Дортмунд. Уменията му в боравенето с топката доведоха до сравнения не с кого да е, а със самия Меси.

В националния отбор халфът има 13 мача и 2 гола. В последните месеци Гьотце се бореше с контузия, но се оправи точно навреме. За радост на селекционера Йоаким Льов, който в лицето на нисичкия Марио има на разположение футболист, способен да измъкне отбора и от най-безнадеждната ситуация.

На млад полузащитник разчитат много и във Франция. За разлика от магьосника Гьотце обаче, тук става въпрос за силата, борбеността и спирането на противниковите набези, които Ян М’Вила носи на „петлите“. 21-годишният дефанзивен полузащитник е с 18 мача за националния отбор, но вече е със статут на незаменим играч, демонстриращ хладнокръвие и поглед върху играта, присъщи на ветеран. М’Вила все още е футболист на Рен, но при силно Европейско едва ли ще се задържи там.

Кариера в голям отбор специалистите предричат и на Руи Патрисио. Вратарят на Спортинг Лисабон демонстрира завидно израстване в последно време и това е една от основните причини да се установи като първи избор за национален страж на Португалия (натрупа 10 срещи в рамките на година и половина).

Предвид тежката група, в която попадна страната му, неизбежно 24-годишният Патрисио ще е основна фигура в състава. Това се видя още на двубоя с Германия, където вратарят се представи на изключително високо ниво и почти отчая Бундестима, преди да капитулира единствено пред удара с глава на Марио Гомес 18 минути преди края. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase