Възстановка във Филаделфия на отвеждането на Мария Антоанета към гилотината по случай Деня на Бастилията. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мария Антоанета е известна с много неща, но повечето от тях въобще не са верни, пише huffingtonpost.com. Кралицата е най-мразеният враг на Френската революция, лицето на злото. 

 
И тъй като историята се пише от победителите, голяма част от информацията за нея, оставена за поколенията, лежи някъде между силно преувеличеното и откровената лъжа. Така за много хора кралицата е просто един небрежен прахосник, разпалил с безразсъдните си действия народен бунт. Но къде е истината зад чистата пропаганда?
 
Една от емблематичните фрази, приписвани на Мария Антоанета, е свързана с масовата бедност в Париж през 18 век на фона на охолния кралски живот. „Нека ядат пасти!” била казала кралицата, когато й предали, че народът няма дори хляб. 
 
В действителност въпросната реплика е „Нека ядат бриоши” (френски козуначени кифли - от френски „Qu'ils mangent de la brioche”), а неин най-вероятен автор близо век по-рано е кралица Мария Тереза – родената в Испания съпруга на Краля-слънце Луи XIV. 
 
В интерес на истината Мария Антоанета е била изключително щедра към гладуващото население и правила множество дарения хора в нужда.
 
Друг мит за съпругата на Луи XVI е, че е била блондинка. Така е изобразявана във всички филми и книги за живота й. Но в действителност тя е с червена коса. Това става ясно от прякора „малката червенокоска”, който й бил лепнат от най-голямата й съперница в кралския двор – метресата на покойния Луи XV (дядо на съпруга на Мария Антоанета) мадам Дьо Бари. 
 
Мнозина вярват, че Мария Антоанета е французойка, но това не е така. Тя е 15-ото от общо 16 деца на императрицата на Австрия Мария Тереза. Бракът на Мария Антоанета (на 14 години) и престолонаследника Луи Август (15 години) през 1770 година е изцяло политически, като целта е помирение между династиите на Бурбоните и Хабсбургите, враждуващи близо 1000 години. 
 
За нещастие на бъдещата кралица, като чужденец тя лесно се превръща в изкупителна жертва за всички проблеми на страната.
 
Разточителният живот и страстта към модата на кралицата често са сочени като една от основните причина за банкрута на Франция. Но и това е силно преувеличено. Мария Антоанета получава прозвището „Мадам Дефицит” в средата на 80-те години на 18 век, приковавайки внимание с охолството, на което се наслаждава. 
 
Истината е, че френската хазна е празна много преди тя да заеме мястото си в кралския двор. А тежкото задлъжняване идва след съгласието на Луи XVI да подпомогне американската революция. „Без френската военна помощ тогава химнът ни още можеше да е „Бог да пази кралицата””, коментират от huffingtonpost.com.
 
Връщайки се към митовете за Мария Антоанета, един от най-разпространените е за нейния безразборен сексуален живот и множеството й любовници и от двата пола. Сигурно е обаче, че тя е била девствена в първите 7 години от брака си, който е консумиран едва когато кралицата е на 21 години. И след това поведението й е по-скоро благоприлично, отколкото обратното.
 
Най-голямата заблуда по отношение на последната кралица на Франция е, че тя е оказвала влияние върху съпруга си при взимането на политически решения. Реално Мария Антоанета често е била подлагана на жестоки критики от страна на майка си (императрицата на Австрия), заради неспособността да контролира действията на краля. Самата Мария Антоанета съвсем открито си признавала, че няма опит и желание да се намесва в политиката, а освен това твърдяла, че Луи XVI не позволявал никаква външна намеса и влияние. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase