Снимка: Булфото

Някои идиоти са симпатични. Други едни хора, освен че участват във вземането на важни решения: данъци, здравеопазване, изпращане на български войници някъде си, къртят миФки* в специфични ситуации.

Как изглежда "къртенето"? Казваш на Яне Янев, че не е мъж (по един или друг начин, повече от веднъж). Той ти казва да му изпратиш жена си за проверка, пък да видим. Жена ти отива в някоя телевизия и казва, че си Кларк Гейбъл, Ален Делон и Ричард Чембърлейн наедно. После друг казва, че го тормозят със сексуално-кармични SMS-и, а за доказателство на горната кореспонденция ни показва старото си БМВ. Най-накрая някой съвсем се превъзбужда и в събота по някое време пише писмо до медиите. И... разказва за една изкъртена мивка в мъжката тоалетна на парламента (другата част от писмото няма да цитирам, който не е гнуслив, да го чете). Стилът е на текстописец в обществена тоалетна, което се обяснява и от използвания сюжет. Ако малко се упражним по Фройд, съвсем ще схванем за какво става дума.

Когато гледах телевизия (вече не), се забавлявах от сърце с "Размисли и страсти". Професорът сам се пита, сам си отговаря и за разлика от други, където формално си говорят по двама, е много убедителен. Просто е истински вярващ (в Професора) човек, който не се преструва и на нещо друго. На политик, например.

Но ако нямаш партия (още, вече или никога), ако нямаш избиратели, а покровителите ти са склонни към непостоянство какво друго да правиш, за да те "покажат по телевизора". И те показват, наистина, и по вестниците пишат за теб, за жена ти, за SMS-ите, за изгубеното приятелство и т.н. каквото си се сетил да кажеш.

Само че това нито е политика, нито има нещо общо с живота на когото и да било от нас (с техния може и да има). И с работата на политиците – също. И най-вече с реалността няма.

А реалността казва, че сме най-бедните в Европа, че сме най-болните в Европа, че сме най-необразованите в Европа, че сме най-корумпираните в Европа, че престъпността ни е най-високата в Европа (може да сме по-зле и от някои в Третия свят). Реалността казва, че не можем да разчитаме на държавата за двете най-важни неща в живота: сигурността и справедливостта. Реалността казва, че нещо бъркаме, като приемаме за даденост тези факти, че нито ни е смешно, нито ни е тъжно, докато някой кърти миФките.

-----------------------------------------

*Заглавието е на Монти Пайтън

**Да „къртиш миФки”, според речника на новите млади означава да си известен и харесван заради подобни на описаното действие. Думата се изписва често с Ф поради специфичната грамотност на групата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase