Пакистанските военни продължават да търсят 15 свои колеги, които изчезнаха, след като стотици бойци на Ал Кайда щурмуваха армейска база в северозападната част на страната.

Това не е нито първото, нито последното нападение на терористите над бази на пакистанската армия.

Само през последните дни са нападнати три военни бази в различни части на страната.

Правителството в Исламабад обвинява радикалните ислямисти за ескалацията на напрежението. Това не впечатлява особено фундаменталистите. За тях членовете на правителството, начело с генерал Первез Мушараф, не са нищо повече от предатели на вярата.

Проблемът в случая е, че правителството и неговите тесни връзки с Белия дом не са по вкуса дори на по-умерените слоеве на пакистанското общество.

Когато това умерено мнозинство се види принудено от неспиращото насилие да действа с оръжие в ръка, тогава дните на сегашното пакистанско правителство и на американското влияние в Пакистан ще бъдат преброени.

Подобни изгледи са твърде обезпокояващи, с оглед на това, че Пакистан засега е единствената мюсюлманска държава, притежаваща ядрено оръжие. Атомен арсенал, който скоро може да се окаже в ръцете на Ал Кайда.

В контекста на зачестилите атентати и сблъсъци между въоръжени групи в страната, изборите, насрочени за 18 февруари тази година все повече заприличват на безсмислен фарс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase