"България трябва да има план – как да привлича чуждестранните инвестиции". Това каза в Гоце Делчев кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

Примерът, който посочи той, е инвестицията на ИКЕА – за изграждането на магазина, земята е била купена още през 2003 година, но инвеститорът не е предприемал никакви действия, тъй като не е имало яснота кога ще бъде изградена инфраструктурата около терена.

Когато Плевнелиев отшъл на посещение в Гърция, е имал среща със собствениците на ИКЕА и след като се е запознал с техния случай, им е предоставил точни графици кога инфраструктурата ще бъде изградена.

"В резултат на този ангажимент, ИКЕА днес е факт", каза Плевнелиев.

Той смята, че България трябва да се фокусира върху всеки лев инвестиция и трябва да изгради правилните модели за привличането на нови чужди капитали.

Това ще бъде една от водещите теми в Съвета по икономическа реформа, който, ако Росен Плевнелиев стане президент, ще работи към президентската институция.

Според него бизнес средата и работещата администрация са от изключителна важност за това – България да върви напред.

"Без тези фактори, няма икономика", отсече той.

"В държавите с качествена администрация и електронно управление корупцията е сведена до минимум", заяви убедено кандидат-президентът.

"Забравяме миналото, забравяме зависимостите на миналото. Гледаме напред с добро и със силна решителност да работим в полза на хората и на обществото", каза още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase