Общ преглед

Обикновено възприемаме многообразието като съвкупност от различия – в произхода, личностните качества, религията, възрастта, пола, предпочитанията и прочие. Многообразието, обаче, има и друга страна. То дава повече възможности и разширява мирогледа. То е това, което прави една общност много по-стабилна, силна и сплотена, превръща я в успешен екип. Колкото по-бързо се научим да възприемаме многообразието като неразделна и определяща част от живота ни, толкова по-рано ще установим, че не разликите, а приемането им ни дава стойност, която не може да бъде измерена.

В Kaufland България приемствеността е една от фундаменталните характеристики в изграждането на силен и мотивиран екип. Ритейлърът е сред най-големите работодатели в страната и осъзнава отговорността си при налагането на приобщаващите стандарти, отношението и комуникация към своите служители. Съществена част от този подход на компанията е предоставянето и насърчаването на среда, в която всеки да може да намери своето място и свободно да изразява себе си. Тази възможност се оценява високо от служителите на компанията, като за някои от тях тя е дори най-важният критерий, за да се чувстват добре на работното си място. Сред тях е и Иван, Ръководител сектор, който е част от екипа на Kaufland от 5 години: „Винаги мога да кажа какво мисля и то без притеснение, защото знам, че ще бъда разбран. Освен това ме радва фактът, че обратната връзка е двупосочна и винаги е конструктивна.“

В Kaufland България разнообразието се простира отвъд възможността свободно да изразяваш себе си или до обикновените демографски граници. Компанията насърчава приобщаваща среда, която обхваща хора от различни възраст, пол, етнос, религия, образование, способности и т.н. Окуражавайки културата на уважение и равни възможности, веригата се стреми да създаде работно място, където всеки се чувства чут, приет и оценен. Според Йоанна, която отговаря за проекта, свързан с многообразието в компанията, Kaufland ежедневно полага усилия в тази посока. Ето какво споделя тя за конкретните действия на ритейлъра: „Работим активно с неправителствени организации, които подкрепят хора от уязвимите групи – хора с увреждания, хора от малцинствата, бежанци, възрастни хора, майки с деца и деца, лишени от родителска грижа, за които подсигуряваме работни места, организираме приобщаващи срещи, представяния и различни интересни събития. Също така подготвяме и провеждаме обучения за преките ръководители и техните екипи на теми като „Толерантност на работното място“, „Управление на поколенията“ и др., защото не е достатъчно единствено да предложиш работа на тези хора. Важно и необходимо е те да бъдат приети и да имат усещането, че са намерили своето място.“

Благодарение на постоянните усилия, които полага, Kaufland успява да изгради хармоничен, удовлетворен и амбициран колектив. Компанията осъзнава значението на многообразието в екипа си за насърчаването на иновациите, постигането на бизнес целите и затвърждаване на лидерството ѝ във всеки аспект. Според Ирен, Ръководител сектор, многообразието в един колектив несъмнено води до по-висока мотивация сред служителите и благоприятства създаването на ползотворни и приятелски отношения между тях. „Това е ключово за сработването на целия екип и съответно за повишаването на качеството на работа“, добави още той.

Ето какво споделят Иван, Йоанна и Ирен за професионалния си път в иновативния ритейлър:

1.     Какво ти допада най-много в работата в Kaufland?

Иван: Високите цели, които компанията си поставя, стимулира и нас да даваме всичко от себе си, за да ги постигнем заедно. Именно затова се чувствам уверен да следвам мечтата си в компанията – да заема позиция на управител. Вървя с малки, но уверени крачки към тази моя голяма цел.

Йоанна:
Бих казала, че най-много ми допадат три неща – екипът, динамиката и сигурността. Предизвикателствата в работната среда са неизменна част от ежедневието ми, но когато имаш зад себе си невероятни колеги и ръководител, всичко е постижимо.

Ирен:
Не бих могъл да посоча само едно. На първо място ми харесва динамиката и разнообразието, които имам в работата. Предизвикателствата, с които трябва да се справям, ми дават възможност да надграждам себе си. За мен е удоволствие да мога да превърна пазаруването на нашите клиенти в приятно и безпроблемно преживяване. Не на последно място съм изключително доволен от възможностите за вътрешни обучения.

2.     Какво е да работиш в толкова разнообразен екип?

Иван: Взаимно се зареждаме с емоция, креативност, енергия, опит. Когато работиш с хора от различни възрасти, с различен опит, от различни етноси, винаги има какво да научиш.

Йоанна: Обогатяващо е, определено. Комуникацията и взаимодействието с разнообразни хора разширява мирогледа ти, изважда те от рамката и те води към нови идеи и възможности.

Ирен: Разнообразието в екипа ни помага да научим един от друг много и различни неща. В условията на това многообразие резултатите в процесите по генериране на идеи, насърчаване на обратна връзка и отворена комуникация в екипа са много по-ефективни.

3.     Какво отличава Kaufland и екипа на компанията от останалите и би ли я препоръчал на близък или приятел?

Иван: В Kaufland всеки ден се сблъскваш с нови предизвикателства и успяваш да се справяш в различни ситуации, тъй като независимо от обстоятелствата, винаги можеш да разчиташ на помощта на екипа зад себе си.

Йоанна:
Бих препоръчала Kaufland както заради приятелската атмосфера, пъстротата на колектива и възможностите за растеж, така и заради отличните условия и богатия пакет от социални придобивки.

Ирен: От голяма важност е пакетът от социални придобивки, който една компания предоставя на своите служители. Освен това разполагаме с удобството да работим на смени, което ни осигурява по-голяма гъвкавост. Не на последно място оценявам това, че екипът е сплотен и има взаимопомощ между всички нива в компанията.


Още новини