Общ преглед

Кафето е любимият старт на деня за много хора. То може да бъде и следобедна почивка, освежаваща напитка в града или край морето в летните дни, както и компания на вкусната храна. Ето защо не бихме могли да направим компромис с качеството и вкуса на чашата кафе, която заема важна част от ежедневието ни.
 
Знаем, че когато имаме нужда от аромат, вкус и добро настроение, тях можем да намерим в Starbucks®. У нас от 2008 година, когато отваря първото заведение от веригата, те вече са 16 – девет в София, два в Пловдив, три във Варна и два в Бургас. Винаги с усмивка посрещнати дори и да не знаем какво да си поръчаме, баристите са там, за да ни предложат най-доброто, което да задоволи и най-капризните от нас.
 
Е, да си бариста, да си добър в това, да предлагаш кафе с най-високите стандарти за качество, определено изисква желание, поредица от обучения и талант. Да си бариста в Starbucks® и да радваш хората всеки ден, определено е повече от това да направиш просто чаша кафе. И в това се убедихме лично на едно специално събитие.
 
Най-добрите баристи на Starbucks® премериха сили на Националния Бариста Шампионат в десетото за регион ЕМЕА издание на състезанието, което се проведе в nOva art space. Определено това е шампионат, който разкрива много за магията на правенето на хубави кафе напитки. Това състезание се провежда всяка година (това е 32-ото издание) от Starbucks в търсене на най-добрия бариста на бранда. България се включва за първи път в шампионата през 2017 година и провежда ежегодни състезания с изключение на пандемичната 2020 година.
 
Всеки от 10-те участници беше представител на едно от Starbucks® заведенията в страната и сертифициран coffee masters. Тъй като имахме възможността да опитаме от кафе напитките, които приготвиха, смело можем да споделим, че това са магьосници в черни престилки. С прясно, овесено или ядково мляко... истинско изкушение за сетивата. Ако досега сте се чудили защо всяка чаша кафе в Starbucks® е толкова специална и толкова се отличава от всичко останало, което сте пили, то вероятно ще ви е любопитно да разберете, че експертите на компанията пътуват до фермите в Латинска Америка, Африка и Азия, за да изберат най-добрите зърна кафе от вида Арабика, и подчертават техните богати вкусове и аромати чрез специалното изпичане – Starbucks roast.
 
Но нека се върнем към шампионата. Баристите се състезаваха за престижната титла най-добър бариста на България, който печели правото да представи уменията си на финалите в Лондон през октомври тази година. Надпреварата бе доста оспорвана, а кой грабна титлата? Вижте в следващите редове.
 
В рамките на конкурсния ден състезателите преминаха през три кръга на шампионата, показвайки умения в създаването на определени напитки Starbucks. Първият кръг бе Barista Craft – лате арт. Тук всеки участник бе необходимо да приготви своята кафе напитка с хубав каймак и разбира се оригинална рисунка.
 
Вторият кръг бе най-вълнуващата част от шампионата - Coffee Storytelling – кафе дегустация. Всеки бариста бе приготвил своя презентация от кафе, която освен напитката с избран от него сорт кафе и специфичен начин на приготвяне, имаше и специална арт чиния с вкусна храна, която според него е най-подходяща като компания на тази ароматна чаша кафе. Какво ще кажете за френска преса със синьо сирене?
 
В първи и втори кръг от шампионата участниците демонстрираха своите умения пред авторитетно жури от професионалисти, представено от Иван Георгиев – оперативен директор на Starbucks за България и Румъния, Иван Андреев – регионален мениджър на Starbucks за България, Свилен Лалев – регионален мениджър на Starbucks за България и Дана Хейдел – Starbucks Brand HR Румъния и България, за първи път част от журито бяха журналисти и инфлуенсъри. Това, за което те следяха бе качеството и вкусът на кафето, креативността и начинът на представяне на напитките.
 
Но всяко събитие си има и своята публика и специални гости. На Националния Бариста Шампионат в десетото за регион ЕМЕА издание, присъстваха любители на американската верига за кафе, като популярните инфлуенсъри Биляна Йотовска, Миглена Трендафилова (Мегсън), Радостина Христова, Илиян Чулев и Вероника Манова, певицата Валерия Войкова – Вал. Те заедно с журналисти се включиха в журирането и оцениха комуникационните и презентационните умения на кандидатите за Бариста шампион в трети кръг от шампионата.
 
Ако в други шампионати има първо, второ и трето място, в Националния Бариста Шампионат в десетото за регион ЕМЕА издание на състезанието, победителят е само един и това е очарователната Виктория Чобанова на 21 години от Starbucks Burgas Plaza. Разбира се кафе експертите показаха, че всеки един от тях е достоен за титлата Barista Champion 2023. Виктория е част от семейството на Starbucks от близо 2 години. Тя обожава да рисува и кръга Barista Craft, в който представи лате арт, талантът ѝ определено пролича, а кафето не е само нейна професия, но и страст. Любимият ѝ бленд кафе е Verona, а през лятото обожава студено безлактозно лате с 2 шота кафе.
 
Ето какво сподели в първите минути след връчването на купата и с поглед към Лондон за финалите на шампионата, които я очакват: „Благодаря на журито за това признание! Кафето е моята най-голяма страст и се вълнувам за финала на шампионата. Вярвам, че всеки човек трябва да се изявява, за да сбъдне мечтите си!“
 
Събитието завърши и с няколко думи на Иван Георгиев, регионален мениджър на Starbucks за Румъния и България: „Кафето е повече от продукт. То е част от ежедневието на милиарди хора. Ритуал, повтарящ се всеки ден. Затова се стараем да обърнем максимално внимание на всеки процес, за да гарантираме, че резултатът в чашата винаги е най-добрият възможен“.
 
„Изключително сме доволни от това юбилейно издание на бариста състезанието в България. Кафе експертите участваха с голям ентусиазъм и страст, а обменът на опит и креативност беше вдъхновяващ момент за всички нас. В Starbucks ценим уменията и изобретателността и Бариста Шампионатът е един от начините да засвидетелстваме това на хората, които всеки ден дават най-доброто от себе си.“, допълни той.