Дали искаме да отидем на почивка, да сменим мебелите или да финансираме някое хоби, тегленето на потребителски кредити често се оказва тема на разговор. Разбира се, решението е добре да дойде след старателно обмисляне на опциите, които се предлагат. Освен това полезно е да имаш предвид и някои особености на потребителските кредити у нас. Нека да видим кои са те.

Бъди сигурен

За да решиш дали моментът е правилен за потребителски кредит, както и за да прецениш размера му, е добре да имаш предвид няколко фактора. Най-вече, те включват размера и стабилността на доходите ти, както и предстоящите ти разходи. Пазарът на кредитни продукти в страната е достатъчно голям и винаги има избор. Банки като tbi bank често предлагат изгодни потребителски кредити,  с които получаваш малка сума, която  връщаш бързо и лесно.

Проучване на условията

От значение е да проучиш какви са условията, при които би изтеглил потребителски кредит. Заемите са различни, спрямо вида на кредитната институция. Например лихвеният процент може да варира, също и таксите, които се начисляват. Освен това е полезно да обърнеш внимание и на периода на връщане, както и на възможността кредитът ти да се оскъпи при определени условия.

Потребителските кредити, които могат да се изтеглят и да се покриват онлайн, са изключително търсени, защото предлагат удобството от пестене на време. Такъв е и потребителският кредит на tbi bank, който може да се управлява изцяло онлайн. Препоръчително е да отделиш достатъчно време, за да разгледаш различните условия и да прецениш дали те те устройват.. Отговорният подход към избора ти може да доведе до значими финансови ползи.

Срок на погасяване и валута

Най-голямо значение за големината на вноската на кредита оказват валутата и срока на погасяване. При кратък срок, лихвата клони към по-ниски стойности. При дълъг срок, лихвата може и да е по-висока, но пък погасителната вноска е по-ниска. Ако не желаеш да се ангажираш с по-висока вноска, то може да ти бъде полезен варианта за по-продължително погасяване, но с по-ниски суми. Добре е да обмислиш и валутата, в която да се възползваш от кредита. По принцип е по-добре това да е същата валута, в която получаваш месечното си възнаграждение, за да не се налага да плащаш допълнителна такса за обмяна на валутата.

Максимална сума на теглене

Най-добрата оферта е тази, при която можеш да изтеглиш цялата сума, която ти е необходима. Според множество специалисти е добре тази сума да не е по-голямата от 50 пъти нетния приход на твоето семейство. В противен случай може да се окаже, че погасяването е по-трудно.

Финансовата дисциплина е страхотно умение и винаги ще ти послужи в живота. Дали я притежаваш или не си личи именно в моментите, когато трябва да теглиш кредит и да определяш вноски, да избираш условия и тип на кредита. Наградата при всяко мъдро взето финансово решение е спокойствие и достатъчно пари. Определено усилията си заслужават.

Чети внимателно условията

Винаги е полезно да знаеш какви точно са параметрите на кредита, описани в условията и договора, който подписваш. Обикновено можеш да разчиташ на добри кредитни консултанти във всяка банка и финансова институция, но все пак не пренебрегвай и собствените си умения и усилия при съпоставяне на оферти и запознаване с документите. Ако нещо не ти е напълно ясно, попитай за разяснение и не подписвай, докато не си убеден, че си изцяло запознат.