Снимки: Istock/BABE

В грижата за кожата на лицето и тялото си искаме най-доброто. Вече няма грижи, които са подходящи за използване само за жени. Мицеларните и термални води например могат да бъдат част от грижите за кожата на лицето и за мъжете.

Въпреки че кожите на мъжете и жените се различават по дебелина, секреция на себум и начин на стареене, има универсални грижи, които могат да се ползват и от едните, и от другите. Грижи, които да ни помагат в разрешаването на различни проблеми, като акне, дехидратация, бръчки, широки пори, липса на блясък на кожата и т. н.

Тъй като няма как да изброя всички, споделям списък с моите 13 любими универсални грижи за кожа за жени и мъже. Винаги е хубаво, когато се грижим за себе си, но и за любимия ни човек, нали?

Ето и списъка ми.

Носете слънцезащитни продукти – Това правило важи както за дамите, така и за господата. Излагането на слънце е прекрасно, но е една от водещите причини за появата на бръчки и пигментни петна.

Хидратирайте всеки ден кожата на лицето и тялото – Ако се чудите какъв продукт да изберете измежду многото, бих споделила с вас впечатленията си за Total cream, създаден от испанската компания за дермокозметика Laboratorios BABÉ. Total cream на BABÉ е моят нов любим мултифункционален възстановяващ крем за лице и тяло за чувствителна кожа.

Той е унисекс, универсален, а кожата ми е мека, възстановена, хидратирана и успокоена. Когато избирам универсален продукт за кожата си, за мен от голямо значение са ключовите съставки в него. Тъй като се доверявам от дълго време на грижите на BABÉ, знаех, че използвайки Total cream си осигурявам грижа без компромис и мога да го препоръчам и на най-близките ми хора.

Предимството на Total cream на Laboratorios BABÉ е, че мога да го споделя с моята по-силна половинка, защото кремът е универсален и хидратира прекрасно както моята, така и неговата кожа.


Подходящ e за всеки тип кожа, особено за чувствителна или склонна към раздразнения и зачервявания. Подходящ е и за деца над 12-годишна възраст. Може да се ползва всеки ден и е добра основа за грим. Подходяща грижа е за цялата година, без значение от сезона.

Активните съставки в него, които го отличават от останалите многофункционални кремове за лице и тяло са ниацинамид, хиалуронова киселина, азиатска центела, витамин А и пребиотик.Total cream на BABÉ бързо попива в кожата и мигновено ми осигурява усещане за комфорт, защото възстановява бариерната ѝ функция.

Почиствайте кожата си всеки ден
– Ако искате да е здрава и да намалите риска от запушване на порите и образуване на черни точки и пъпки. Предлагат се специални грижи за мъжката и женска кожа. Добре почистената кожа усвоява по-ефективно продуктите, които нанасяме като грижа.

Ексфолирайте кожата – Това важи не само за кожата на лицето, но и на тялото. Пилингите, които можем да закупим са обогатени с различни съставки, които не само елиминират мъртвите кожни клетки, но и подхранват кожата. Ексфолирането помага за отпушване на порите, подобряване на тена, дори е важна подготовка преди ваканционния сезон, когато трупаме тен на плажа.

Използвайте маски за лице редовно – Предлагат се разнообразие от маски – sheet, нощни, с отмиване или без, маски с глина, детокс маски и т. н. В тях често се съдържат витамини, полезни масла, хиалуронова киселина и други съставки, които се грижат по различни начини за здравето и красотата на кожата. Много мъже смятат, че това е продукт предимно за жени, но грешат.

Масаж – На лицето, тялото, кожата ще ви благодари! Масажите помагат за подобряване на кръвообращението, стягане на кожата, подобряване на лимфния дренаж и задържане на по-малко излишни течности, особено в зоната на долния клепач, бедрата, корема. С лек масаж, козметиката, която нанасям се усвоява по-добре, а ако се доверим на професионална грижа – още по-хубаво. За масаж у дома може да ползвате ролер и масажен камък за гуа ша.

Осигурете си и редовни посещения при козметик, дерматолог – Важно е да се доверяваме и на професионална грижа, когато става въпрос за здравето и красотата на кожата ни. Така ще можем да получим персонализирани съвети за нуждите на нашата кожа. Дами, сега вече любимият ви мъж няма да ви пита защо толкова често посещавате вашия козметик или дерматолог.

Осигурете на кожата си витамини – Те са от съществено значение за оптималното ѝ здраве и красота. Едни от най-важните, които можем да си набавим чрез консумация на полезни храни (преди прием на добавки се допитайте до лекар) са витамини С, Е, К, D, E. Те подпомагат синтеза на колаген, защитават кожата от оксидативен стрес, намаляват появата на тъмни кръгове под очите, насърчават синтеза на кожни клетки. Тези витамини все по-често се влагат и в грижата за кожата на лицето и тялото.

Поглезете кожата си с масла за лице – Още една универсална грижа за мъжката и женска кожа са маслата. Можем да закупим разнообразни продукти, които съчетават ценни масла. Маслата допринасят за възстановяването на кожата, хидратират я, намаляват зачервяванията, появата на бръчки и т. н. Едни от най-подходящите са кокосово масло, масло от шея, жожоба, бадемово, шипка, гроздови семки.

Не забравяйте за крема за околоочен контур – Твърде дълго мъжете си мислеха, че това е продукт за жени и твърде дълго някои жени отлагаха използването му. Кремовете за кожата около очите са разработени така, че да помагат в разрешаването на различни проблеми – подпухване, бръчки, тъмни кръгове, суха кожа. Просто попитайте специалист кой е вашият продукт.

Масло от чаено дърво срещу пъпки
– Това масло има антибактериален ефект и силен такъв върху елиминирането на пъпките. Въпреки това е добре да се комбинира с базово масло като кокосово, тъй като може да изсуши твърде много кожата.

Доверете се на алое вера – Гелът от алое вера има високо съдържание на витамини А, С, Е и В12, които помагат за намаляване на щетите, нанесени от свободните радикали. Известно е, че помага за овлажняване на кожата, стяга я, подобрява тена ѝ, намалява появата на бръчки. Алое вера може да се ползва самостоятелно като маска или да закупим продукти, които го съдържат.

Пачове за очи – Още една грижа, с която двойките могат да се забавляват. Пачовете за очи ни помагат да намалим признаците на умора, подхранват кожата, намаляват бръчките и тъмните кръгове. Изберете пачове според вашите нужди и тези на любимия мъж.