Ракът на гърдата засяга всяка четвърта жена в България. Центърът за лечение на рак на гърдата към Анадолу Медицински Център предоставя комплексна диагностика и лечение – от рутинен скрининг до пластична хирургия – пълен пакет услуги, отговарящ на всички нужди на пациентите с диагноза рак на гърдата. Повече информация дава проф. д-р Метин Чакмакчъ - ръководител на Центъра.

Тъй като съществуват много видове рак на гърдата, лечението се планира и адаптира индивидуално за всеки пациент. Ние прилагаме мултидисциплинарен подход – екип от специалисти по хирургия, медицинска онкология, радиационна онкология, радиология, ядрена медицина, психология и медицински сестри се грижат за пациента.

С мамография, ултразвук или ЯМР не можем окончателно да диагностицираме рак. За да се постави истинска диагноза, е необходимо да се направи биопсия или СТС-анализ. След като е поставена диагнозата, провеждаме образно изследване с PET-CT и биопсия на лимфен възел при съмнения за метастази, за да определим стадия на заболяване и необходимото лечение.

При оперативното лечение се опитваме да запазим гърдата чрез лумпектомия, частична или сегментна мастектомия. Ако има няколко туморни огнища или гърдата е малка, а туморът – голям, се прилага цялостна мастектомия. Ако изследванията на лимфните възли съдържат ракови клетки, се отстранява  гърдата и аксиларните и/или сентинелните лимфни възли. Това се извършва заедно с операцията. Реконструкцията на гърдата може да се извърши заедно с мастектомията или на по-късен етап, като в екипа се включва пластичен хирург.

След операцията, пациентът може да се подложи на адювантна терапия - лъчелечение, химиотерапия или хормонална терапия, за да се предотврати повторно заболяване. Понякога химиотерапия се прилага и преди операцията, за да се свие тумора.  Хормонална терапия се прилага за намаляване на секрецията на хормони, които могат да стимулират растеж на ракови клетки. Таргетната терапия е друг вид лечение, за идентифициране и атакуване на специфични ракови клетки, без да се вреди на нормалните клетки.

За повече информация за Център за лечение на рак на гърдата при Анадолу Медицински Център, посетете www.anadolumedicalcenter.bg