Снимка: flickr

 

Бихте ли се обзаложили коя е най-бързо развиващата се индустрия в света? Здравеопазването? Биотехнологиите? Енергетиката? Не! По последни данни първенец в тази класация се оказва роботиката.

А какво представлява тя? „Роботизираната система“ е компютърна система, която, тъй като използва интелигентни мрежови устройства, Интернет, големи масиви от данни, AI (изкуствен интелект), алгоритми и други напреднали компютърни технологии, е способна автоматично и непрекъснато да...:

... „усеща“ какво се случва в една физически променяща се среда;

... „мисли“, като анализира събраните от наблюдаваната среда данни, установява тенденции и достига до заключения;

.. „действа“ чрез извършване на една или повече физически (например манипулиране на даден обект) или нефизически (например препоръчване на потенциални отговори) функции.

Всеможещите роботи лека-полека изместват хората от техните трудови длъжности. Според проучване на Оксфордския университет от 2013 г. повече от половината професии в света са под заплахата от пълна автоматизация.

Ироничен е фактът, че машини помагат дори и за определянето на списъка с най-застрашените от „изчезване“ длъжности за през следващите 20 години. Изложените на риск професии са от изключително разнообразен характер:

Хората, които се занимават с телемаркетинг със сигурност ще трябва да се преквалифицират. Може и да си помислите, че ще спрат да ви облъчват с апели за още и още покупки от ТВ екраните, но истината е, че с роботите това просто ще бъде много по-лесна и евтина задача.

 

Данъчните агенти вече няма да бъдат необходими, тъй като лишените от чувства машини ще бъдат още по-ефективни.

Дори и готвачите ще „останат без хляб“ – все пак роботите ще бъдат достатъчно бързи, за да няма и един изнервен клиент в ресторантите. Освен това ще притежават способността да приготвят ястията по напълно еднакъв начин всеки път. Роботът в кухнята ще се превърне в част от всяко домакинство.

 

 

 

И брокерите на недвижими имоти няма да се измъкнат.

Но не трябва да забравяме, че и в миналото машини са измествали човешкия труд (в земеделието например). Но при изчезването на дадена професия често се появяват редица нови възможности за трудова ориентация. Някога от това са се възползвали новообучените трактористи, а днес – уеб дизайнерите, разработчиците, издателите на електронни книги... Разлика, естествено, съществува – преди иновативните технологии са били твърде скъпи, поради което и са се разпространявали бавно, но сега компютърният софтуер би могъл да се пресъздаде почти без пари, а цените за хардуер непрестанно се понижават.

Според австралийско проучване най-сигурните професионални сфери са тези на науката, технологиите, инженерството и математиката. Но това се оказва невярно, тъй като роботите са способни конкуренти дори и тук.

Според класацията на Оксфордския университет най-сигурна е работата на социалния работник. След него са лекарят и учителят. Човешките отношения са полето, в което машината трудно би могла да спечели. Роботът няма как да излъчва доверие, да се превърне в авторитет, в пример за подражание.Затова и вероятността за хората, които са се насочили към хуманитарните специалности, да загубят своите работни места, е изключително малка.

Челните позиции в австралийската листа са за секторите, които движат световната икономика и са отговорни за създаването на иновации, за продуктивността. Но дори и тези сфери не биха функционирали, ако ги нямаше хората, които да задават концепции, да творят изкуство.

Роботите може и да намалят работата, която днес се пада на хората, но това ще означава и повече свободно време за развитието на нови дейности, за раждането на блестящи идеи, за усъвършенстването на човешката гениалност.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет