Снимка: Карол Капитал Мениджмънт

Kогато вземе решение да инвестира, всеки човек се сблъсква с два основни, и на пръв поглед неразрешими, проблема. От една страна, иска да инвестира така, че да получи доходност , и то по възможност висока, а от друга - не би искал да поема риск да загуби част от парите си. Това противоречие често отказва начинаещите инвеститори от това да търсят варианти за парите си и те избират най-популярните и безрискови инвестиции – депозити или недвижими имоти.

Изследванията в България показват, че 75% от спестяванията или финансовото богатство на домакинствата е инвестирано в банкови депозити. За сравнение, в глобален мащаб банковите депозити са само около 1/3 от инвестиционния портфейл на хората, а останалите 2/3 са инвестирани в други финансови активи. Всеизвестно е, че в дългосрочен план лихвите по банковите депозити рядко дават доходност по-висока от инфлацията.

Стандартът на живот в България е сериозно по-нисък от този в развитите страни. Разликата в портфейлите на типичния инвеститор в България и типичния инвеститор в развитите страни показва една от сериозните причини за това. В същото време дори и в развитите страни малка част от хората са наистина богати, когато се пенсионират.
 
И така, въпросът е възможно ли е да си осигурим висока доходност от инвестициите ни, като същевременно минимализираме риска от загуби? Карол Капитал Мениджмънт проведе изследване, за да открие кои са факторите, които водят до това средният инвеститор в САЩ и Европа да инвестира по-успешно парите си от средния българин.

Отделно компанията насочи погледа си и към това да види кои са стратегиите на най-богатите и успешни инвеститори. Интересното е, че основните стратегии за успешно инвестиране не са толкова сложни, колкото си мислят повечето хора, и колкото финансовите консултанти искат да представят. Съществуват няколко основни правила, които всеки един човек може да приложи, които да му дадат възможност за постигане на сравнително висока доходност (около 8% годишно) с поемане на нисък до среден риск.

Кои са те можете да научите от мастъркласа с Александър Николов от Карол Капитал Мениджмънт на тема „Как да защитим и увеличим богатството си в нестабилна финансова среда?“. Мастъркласът, съвместен проект на Карол Капитал Менидмънт и Инвестор.бг, ще се проведе на  10 декември от 17.30 часа. Участието в него е безплатно. Регистрирайте се за участие тук.