Снимка: архив

Дерек Арден e водещ преговори и лектор на майсторски класове по темата. Той води успешно преговори на високо равнище повече от 30 години, благодарение на натрупания опит в областта на продажбите и управлението на риска. Дерек е единственият човек във Великобритания, който е почетен член на: Асоциацията на професионалните оратори, Професионален институт за управление (Chartered Institute of Management) и Училище по финанси IFS (IFS School of Finance).

Г-н Арден, как започна вашата кариера в областта на преговорите?

Работех за голяма банка в Обединеното кралство. Работата ми беше да продавам банкови услуги на най-големите многонационални компании в областта на търговията на дребно. Открих, че те използват определени трикове и тактики, за да намалят цената колкото се може повече. Реших, че трябва да науча всичко, което може да се научи за воденето на преговори.

Какви са основите за водене на преговори?

Подготви се, обмисли каква ще бъде твоята позиция, вземи решение какво искаш да постигнеш и защо. Изчисли най-добрата ситуация, в която трябва да се откажеш, и ситуацията, в която ще се окажеш, ако се откажеш, заедно с променливите, които можеш да предложиш или да ти предложат.

Променливите са неща, които не са скъпи, но могат да бъдат ценни за другата страна. Изучи тактиките, начините на пазарене и езика на тялото.

Бихте ли споделили 7 грешки, които хората допускат при преговори?

Не се подготвят
Очакват хората да са честни
Не задават правилните въпроси
Не слушат
Не разбират другата страна
Плашат се от тактики
Не правят никакви отстъпки

Какви са проблемите с преговорите по имейл и телефон?

Проблемите са, че не можеш да видиш другия човек и затова е по-трудно да се общува и разбере какво всъщност казва той. По телефона поне става въпрос за диалог, можеш да чуеш реакцията му от обсъждането и да се адаптираш по съответния начин. По имейл няма никаква реакция. Твърди се, че значението на един имейл често зависи повече от начина, по който се чувства получателят в момента, в който го чете, отколкото какво всъщност пише в него. Една дума може да промени тона.

Разкажете ни повече за обучението си в София. Какво да очакват хората?

Това ще бъде един интерактивен ден, ще бъде забавно. Ще споделя с участниците своя опит, знания и мъдрост, натрупани в работата ми да преговарям, обучавам и пиша в течение на над 30 години.

Моята цел, на 27-ми февруари, ще е всички участници да направят повече пари от цената на курса само за седмица. Фантастична възвръщаемост за тяхната инвестиция в обучение, което може да промени живота им. Реална ситуация с полза за всички!

Повече информация за Дерек Арден и неговия семинар в България, можете да намерите на сайта: http://mr-negotiator.com/