Снимка: БГНЕС

Служебният министър-председател Димитър Главчев успокои пенсионерите, че ще получат увеличение на пенсиите от 11%.

Утре на Надзорен съвет на Националния осигурителен институт представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението, което ще направи служебният социален министър за 11% увеличение на пенсиите, увери Главчев на брифинг в Министерския съвет.

Той подчерта, че хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване.

"Тук сме с единствената цел да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по член 100 на Кодекса за социално осигуряване. Пред нас никога не е стояла някаква тема да се колебаем. На знам откъде излязоха всички тези спекулации", заяви Главчев.

Той заяви, че ако някой друг си е правил заготовки, че ще използва тези пари по друг начин, то това не е това правителство.

"Нека пенсионерите да бъдат спокойни, ще получат 11% увеличение. Доколкото това зависи от представителите на изпълнителната власт. Надявам се, че и другите няма да имат нищо предвид", каза Главчев.

Той призова тези, които са внесли шум в системата също да се успокоят и да се концентрират над предизборната си кампания.

Социалният министър подчерта, че няма причина да не бъдат увеличение пенсиите с 11%, както е заложено в Закона за държавния бюджет.

"Сумата е обезпечена, тя се намира. Всички разчети показват, че няма причина да не бъдат увеличени", добави той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase