Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва на този саботаж пада и второто плащане но Плана за възстановяване и устойчивост, обвини бившият премиер Николай Денков от ПП-ДБ.

"Още в края на миналата година всичко, което зависи от МС е направено и законопроектите са внесени в НС. В момента, за да бъде извършено второто плащане, трябва парламентът да приеме четири акта", обясни той.

Първият сред тях е Законът за личния фалит. Вторият е приемане на правила за избори на членове на Комисията за противодействие на корупцията. Третият неприет закон е за защита на лицата, подаващи сигнали, който беше внесен миналата година от Министерския съвет. Четвъртият е пътната карта за климатична неутралност, която е включена в програмата за тази седмица на парламента, добави Денков.

По думите му има три конкретни причини, заради които ГЕРБ и ДПС ни закараха на избори.

"Първо, за да запазят мнозинството си във ВСС. Второ, за да могат да използват антикорупционната комисия, която е с увеличени правомощия, но със старо ръководство. Трето, за да получат амнистия за периода преди 2021 г.", обвини бившият премиер.

Той отсече, че докато няма реформи, няма да има и второ плащане по ПВУ.

"Отлагането на либерализацията няма да помогне с нищо. С навлизането на либерализацията това лято цените ще се променят с 1-2% и то не е ясно нагоре-надолу. Това е популистки ход, който ще направи либерализацията догодина още по-трудно", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase