Снимка: архив, БГНЕС

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания. Решението беше взето след два часа ожесточени спорове в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

За времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. В този случай сроковете по този правилник спират да текат, с изключение на сроковете за писмени отговори в парламентарния контрол. Това гласуваха депутатите с приетите на второ четене промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.  

Опозицията се възмути, че по този начин не може да се упражнява контрол върху служебното правителство на Димитър Главчев. Отхвърлено бе и предложението на „БСП за България“ по време на предизборната кампания да остане провеждането на петъчния парламентарен контрол. Не бе прието предложението на „Възраждане“ вместо да се променя правилникът, парламентът да гласува решение дали да бъде във ваканция по време на предизборната кампания, посочва БНТ.

Депутатите решиха още възнагражденията на новите депутати да започват да текат от деня, в който те положат клетва като народни представители. Така се изчиства противоречие, заложено в промените на Конституцията, според което депутатите получават възнаграждение от деня на избора им и така се застъпват с предходните народни избраници. Така изрично се регламентира да няма двойни заплати на депутати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase