Снимка: БГНЕС

След като Антикорупционния фонд излезе с информация, че Мартин Божанов - Нотариуса е бил доброволен сътрудник на МВР, остават много въпроси около това колко дълбоко е било влиянието на групата около него. МВР е длъжен да даде отговори, за да хвърли светлина върху казуса. Това каза пред БНТ правният експерт Анрей Янкулов.

Янкулов добави още, че разпространената от фонда информация, че Божанов е бил доброволен сътрудник на МВР не може да бъде 100% потвърдена. "Те трябва дадат адекватен отговор на какво се дължат тези контакти. Вътрешното министерство обяви наскоро, че един от бившите директори на ГДБОП Любомир Янев е осъществявал контакт с Мартин Божанов. Какво означава това, какво се крие зад това словосъчетание "осъществявал контакт"? - никой не обяснява. Това са въпросите, на които министерството дължи отговори”.

Според Янкулов, обяснението на МВР, че не може да обяви информацията дали лицето Божанов е било секретен сътрудник или не, е прекалено формалистично, без да се гледа целта на закона: "Тук проблемът се измества в това дали той е бил сътрудник на служба на МВР или състоянието на нещата е точно обратното - МВР е било негов сътрудник. Това е било една легенда, в която не че той е давал информация на МВР, а МВР на него му е давало информация. Това е по-важното да се установи."

Според експерта никой не иска да задълбочава тази история. "Дали би се стигнало до разплитане в следствие дейността на тази комисия е спорен въпрос, но коментарът по темата, анализът на обстоятелствата, които са станали известни, въпросите, които могат да им бъдат зададени под някаква форма ги притеснява и не желаят да участват в това."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase