Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от СОС Георги Георгиев и Антон Койчев предупредиха, че кметът на София Васил Терзиев ще намали наполовина инвестициите, свързани с детските ясли и закупуването на медицнска апаратура. Съветниците от ГЕРБ-СДС изразиха притеснението си относно новия бюджет на столицата и заявиха, че икономии не трябва да се правят, когато те касаят здравето и грижата на най-малките.

Георги Георгиев, който е  заместник-председател на Общинския съвет и член на здравната комисия, в предложения от Терзиев бюджет за 2024 г. инвестициите в строителство на детски ясли, закупуване на оборудване и ремонти в общинските болници е намален от 17.88 млн. лв. на 10.56 млн. лева.

“Намаляват със 7.3 млн. лева парите за строителство на нови сгради на детски ясли и за оборудване на болниците ни с нова апаратура и модерна техника, каквато гражданите заслужават. Васил Терзиев не предлага да построи нито една нова сграда за ясла, а само да довърши осемте постройки от бюджета "Фандъкова“ за 2023 г., повечето от които са на финалната права.

Според Антон Койчев, намаляването с повече от 20% на праите за ремонт на бониците, е притеснително. От екипа на кмета предлагат от 4.1 млн. лева за 2023 г., тези разходи да бъдат намалени с 800 000 лева и да станат 3.28 млн. лв. за 2024 г.

"Неприемливо е да намаляват от 13.8 на 7.3 млн. лева парите за нови дълготрайни материални активи – нови сгради на ясли, нова апаратура за колегите ми лекари и медицински персонал. Говорим за нужни операционни
маси, ехографи, скенери и други, без които не можем да работим”.

Георгиев и Койчев настояват общинските съветници от всички партии да преценят заявките за финансиране и да гарантират включването им в бюджета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase