Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Президентът Румен Радев попита представителите на ДПС как виждат ролята на движението в правителство, ако такова бъде съставено в рамките на 49-ото НС, след като Николай Денков подаде оставка.

„Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация?“, попита държавния глава по време на консултациите с ДПС преди да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Още по темата

„"Вашата парламентарна група активно подкрепяше парламентарното мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, които взе 49-ото Народно събрание без обаче да бъде официално част от управлението. Това създаде и предпоставки за тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС водят, включително и на нюансите по темата за плаващите мнозинства“", каза още Радев.

Джевдет Чакъров, председател на ДПС, отговори на президента, че държавата трябва да има стабилност и предвидимост.

„Позицията ни не се е променила да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед и на политическата ситуация в страната и на сложната геополитическа ситуация в международен аспект. Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Да, ние сме подкрепяли това правителство основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейски път и европейския хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО. Посланието, което имаме от почетния ни председател и от нашата национална конференция, е, че в името на големите цели - Шенген, еврозона, трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората относно стандарта на живот и това, което е в страната. Добре е всички да бъдем отговорни на висотата на предизвикателствата, които стоят пред нас.“, настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар