Снимка: БГНЕС

Убийството на руския опозиционер Алексей Навални е черен ден на демокрацията и за руснаците, но примерът на неговата решителност остава по-силен от всякога, приживе той беше символ, вече е легенда. Това заяви Никола Минчев в декларация от името на ПГ на ПП-ДБ.

Той припомни, че Навални беше убит и умря след години мъчителни условия като политически затворник.

"Откакто е зад решетките, той е прекарал в изолатор повече от 300 дни и многократно природозащитници предупреждаваха, че той може да умре, защото здравето му се влошава. Навални беше осъден по обвинение за присвояване на средства, тогава хората излязоха на протест в Москва, след това беше задържан на летището при връщане от Германия където беше лекуван след отравяне. Той беше лекуван в чужда държава, защото властите в Русия отказваха да го лекуват", каза Минчев.

"Навални беше убит от страх. В страна, в която политическият елит отглежда политическа безалтернативност, Навални беше алтернатива и създаваше страх, че може да бъде конкуренция за властта, страх който не оставяше Путин на мира, но Навални завеща на сънародниците си да не се страхуват", добави той.

По думите му Русия е страна на диктатура, а режимът на Путин се боли на два фронта – на външния срещу Украйна и на вътрешния срещу собствения му народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase