Снимка: БГНЕС

Вместо ротация, се разглобявайте, за да гарантираме, че има бъдеще за България и българския народ. Този призив отправи червената шефка Корнелия Нинова в декларация от името на ПГ на БСП.

Този път поводът за това стана връщането на бежанци от Австрия. По-рано от левицата поискаха изслушване на премиера Николай Денков и на външния министър Мария Габриел, както и на председателя на външната комисия в НС Бойко Борисов, относно допълнително споразумение, според което в България ще бъдат изпратени неограничен брой бежанци от Афганистан и Сирия. Председателстващият заседанието Росица Кирова не подложи искането на гласуване с мотива, че парламентът не може да изслушва депутат.

Според Нинова мълчанието само засилва страховете на хората и усещането че тук има нещо гнило.

"Този случай има история. Когато сглобката обяви, че е подписано споразумението в Австрия скри, че Съветът на ЕС е приел допълнителен протокол. Ние го показахме, а сглобката ни обвини във всяване на страхове, лъжа и манипулация. В този допълнителен протокол пише, че се задължаваме да приемем неограничен брой афганистанци и сирийци. Оказа се истина това, което говорихме, че ще дойдат бежанци у нас и питаме на коя друга държава от Шенген е поставяно такова условие? Отговорът е на никоя", отсече Нинова.

"Коя друга държава прилага де факто Дъблинския регламент? Никоя! С това споразумение вие признахте, че България е втора ръка държава. Това е антиевропейско управление, вие признахте, че сте съгласни България да е на втора линия в ЕС", обвини още тя.

По думите й властите продължават да крият информация за броя на пристигащите бежанци.

"Вчера сутринта информацията е, че са 10, на обяд – 18, вечерта над 30 и никаква официална информация. Колко ще са, къде ще бъдат настанени, на чия издръжка", риторично попита соцлидерката.

"Идвайте и давайте отговори, защото криенето на истината само увеличава страхове и съмненията, че предадохте българския национален интерес за нищо, Шенген по въздух и вода е 3% Шенген, още едно признание, че българската икономиката е втора ръка икономика", скочи Нинова.

Тя настоя, че БСП иска изслушване и на Борисов, защото като председател на външната комисия би трябвало вече да е информиран.

"8 месеца Борисов е председател на тази комисия и са проведени само 5 заседания, въпреки че според Правилника за дейността на НС всеки месец трябва да има поне едно заседание. И не са се занимавали с Шенген, еврозоната, а са изслушали 6 души, които заминават посланици и са приели няколко ратификации. Това ли е външната политика, г- Борисов? Защо не се извикали нито веднъж Денков и Габриел за Шенген, за еврозоната, за Плана за възстановяване и устойчивост и заради това искаме неговото изслушване, защото външната комисия трябва да упражнява контрол върху Денков и Габриел", обясни Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase