Премиерът Николай Денков излъга в парламента по темата за мигрантите, заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че в анекса към Дъблинското споразумение за България се споменава "незабавно приемане обратно на всички лица, търсещи убежище, за които България и Румъния носят отговорност в съответствие с регламента от Дъблин без никакви ограничения".

"Документът е подписан на 29 декември 2023 г.", каза Йорданов.

Той цитира питане в австрийския парламент до министъра на вътрешните работи на Австрия за мигрантите, които страната иска да ни върне обратно.

"За България е посочена цифрата 9196 човека. България се е съгласила на 6619. Със споразумението, което нашите подписват, всички тези души се задължаваме да ги приемем без да кажем "не". Преди това сме могли да бавим процедурата. Единствените в ЕС, които са били толкова глупави, са управляващите от ПП-ДБ, подписвайки този анекс. Това важи не само за Австрия. Всяка държава би могла да поиска да ни върне хората, които са били регистрирани при нас. В момента опитват да променят закона, за да задължат общините да приемат емигрантите, които ще идват и които ще ни връщат. Всеки българин и български град ще бъде "безкрайно щастлив" да му стоварят афганистанци и сирийци и да се оправят. Срещу какво? Срещу въздушно-капковия Шенген", попита Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase