Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви пред журналисти, че след ротацията няма да бъде здравен министър. Той подчерта, че това е негово лично желание.

Попитан защо няма да остане министър на здравеопазването, Хинков обясни, че има усещането, че няма политическа подкрепа. Това е обяснил и пред политическата група на ДСБ, която го издигна за министър.

"Тъй като ще има смяна на конфигурацията с политическо мнозинство, именно това политическо мнозинство, всъщност, с неговата реакция по мои управленски решения, ми подсказа, че би трябвало да се оттегля след ротацията", каза той.

Здравният министър подчерта, че случаят с "Пирогов" "беше капката, която преля".

"Случаят с "Пирогов" ми показа, че аз няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от реформа. И тази реформа е смяна на мениджъри, които се оказват неефективни", коментира Хинков.

„Началото е доста отдавна, още в началото на мандата ми. Но това са дребни административни недоразумения, да ги наречем, или неблагополучия, които аз преодолявах. Със случая „Пирогов“ си дадох сметка, че аз няма да мога да управлявам адекватно тази система, която всъщност има нужда от реформа и една част от тази реформа е смяна на мениджъри, които са доказани като неефективни“, заяви Хинков.

Относно развитието на случая "Пирогов"  той допълни, че очаква да се произнесат институции, които са извън вътрешния медицински одит.

Във връзка със случая "Даная", здравният министър обясни, че се запознава в ход с него, тъй като той се е случил преди неговото назначаване като министър. „Текат проверки по отношение на медицинската част и когато излязат всички проверки, ще можем да дадем по-категоричен отговор“, добави той.

Хинков се надява сроковете, които са си определили по отношение на детската болница, да бъдат спазени.

„Готова болница очакваме след около 5 – 6 години“, заключи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase