Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отворено писмо с тревога от масираната кампания за реабилитиране на престъпния комунистически режим и от тенденцията за рекомунизация на страната ни през последните години публикува бившият народен представител Иван Сотиров.

Пред Нова телевизия той заяви, че България продължава да е осеяна с паметници на окупационна армия, която е наложила по насилствен, брутален начин, престъпен комунистически режим.

Сотиров изтъкна, че в България фашизъм не е имало и това е установено от всички авторитетни историци. „Тук се говори за някакво освобождение на България от фашизма, България е управлявана от правителството на Константин Муравиев, едно правителство, което е водело разговори за излизане от Пакта”, заяви Сотиров.

Според Биляна Коцакова от Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия съдът жонглира с описаните в закона термини.

„Категорично не е вярно, че нищо не е ясно. Категорично не е вярно, че трябва да бъде издадена заповед за демонтиране, защото в случая Областна администрация действа като упражняваща правата на управление на държавно имущество. Това означава, че това е обект, който е собственост на държавата към момента, защото има съставен акт за държавна собственост. Актът е издаден 4-5 години преди въобще да бъде изграден обектът“, каза тя.

По думите ѝ екип от инженери и скулптор са направили обследване на фигурите от паметника, от което е констатирано тяхното много лошо състояние и опасност да причинят щети от падането им.

За аналогиите между Паметника на Съветската армия и този в Австрия, Сотиров заяви, че паметникът във Виена е със статут на войнишки, където са загинали хиляди червеноармейци.

„Той не е на някаква армия освободителка”, заяви Сотиров.

По думите му смисълът от демонтажа на Паметника на Съветската армия е да се покаже еманципацията на българския политически елит, на управляващите, които се заявяват като евроатлантици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase