Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"С Кирил Петков днес решихме, че няма смисъл два закона да се бият в парламента, опозицията да подкрепя единия или другия, и ние пак да не си говорим три дена. Затова оттеглихме и двата проектозакона за прекратяване на дерогацията", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той коментира, че следобед са работили активно и са направили обобщаващ вариант, който сега е съгласуван с Кирил Петков. "Подготвихме текст, който удовлетворява двете страни, утре ще го внесем в НС", заяви Борисов, след което подчерта, че в 17 държави без дерогация бензинът е по-евтин.

Още по темата

Делян Добрев обясни, че в общия законопроект се упоменава, че руският петрол се спира от 1-ви март, но от 1-ви януари се спира всякакъв износ на продукти, произведени от руски петрол. "Това е компромисен вариант. Спира се износа както на суровия нефт, така на нефтопродукти", каза Делян Добрев.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ поясни, че опасенията на двете партии, че санкциите могат да бъдат заобикаляни, е "обединяващото в този законопроект". "Увеличават се значително санкциите, ако се открие, че се заобикалят условията по дерогацията. 50 млн. става глобата при повторни нарушение на санкциите, и се спира реално износа на горива, придобити от суров нефт", допълни Радослав Рибарски. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase