Снимка: БГНЕС

Проф. Румен Гечев от БСП изрази пред БНР сериозни резерви по отношение на предложения бюджет за 2024 г.
БСП, "Възраждане" и ИТН няма да подкрепят проектобюджета, представен в петък от финансовия министър Асен Василев.

Гечев започна с критика към правителството, като посочи, че бюджетът не включва ясни социални политики. Той заяви, че правителството декларира някакви политики, но няма никакви политики в бюджета, поради което няма как БСП да подкрепи цялостно бюджета.

"Този бюджет, който се предлага, няма да го подкрепим, защото надписите в структурата на бюджета са: "политики на правителството в здравеопазването“, "политики на правителството в науката и образованието" – няма никакви политики, а само наливане на повече пари“, посочи той.

„Ще подкрепим отделни елементи и разумни неща, като повишението на разходите и поддържането на заплатите на учителите, лекото увеличение на заплащането на преподавателите във ВУЗ-овете, както и увеличение на средствата", заяви Гечев.

Според професора БСП настоява за по-голямо увеличение на социалните разходи и ясни политики, които да го подкрепят.  "Ние не искаме увеличение на социалните разходи при всички условия, а искаме политики, които да позволят по-голямо увеличение на социалните разходи", отбеляза той.

Професор Гечев постави въпросителни и върху съответствието на предложения бюджет със стандартите на
Европейския съюз. Той заяви, "Изобщо не е социален бюджетът и критерият на БСП не е променен. Това е бюджетната политика на страните членки на ЕС. Нищо ново няма в подхода на този бюджет за 2024 г. в сравнение с последните почти 15 години".

Съгласно професора политиките на български правителства противоречат на бюджетната и фискалната политика на страните членки на ЕС вече 15 години. Той подчерта необходимостта от увеличаване на бюджетните разходи и приходи, които са в съответствие със стандартите на ЕС.

"Това правителство продължава да си провежда политиката "болен здрав носи". Основната част от данъците се плащат от бедните и долните слоеве на средната класа. И бедните, и богатите продължават да плащат 10% данък.

В Европа бюджетните разходи се движат около 50 и над 50% от БВП. Това правителство продължава неприемливата за нас традиция да поддържа бюджетни разходи и приходи около 40% от БВП. Разликата при БВП около 205 млрд. лева е 20 млрд. лева, които не минават през българския бюджет, сравнено с политиките на нашите партньори в ЕС", твърди още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase