Снимка: архив, БГНЕС

Москва ще продължава да използва инструментите нефт и газ. В България по-големият икономически риск е при нефта, коментира пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата
Европа плати много висока цена за стратегическата грешка да бъде зависима от руските горива. България е четвъртият вносител на руски петрол в света, посочи той.

Голямото притеснение е, че забелязваме постепенно адаптиране на компаниите към санкциите и постепенно търсене на избягването им, което става по-мащабно, отбеляза Стефанов.

Беше ясно още миналото лято, че страната ни трябва да постави "Лукойл" под специален надзор. Голямата заплаха е да се осигури непрекъснатост в работата на рафинерията.

Техническото пренастройване на доставките за рафинерията може да се случи в рамките на няколко месеца, защо дерогацията е двугодишна, попита още експертът.

Според него темата се използва за вътрешнополитически борби.

"Основният проблем е, че става дума за икономическа сигурност. Дали България е в състояние да гарантира своята икономическа сигурност срещу злонамерено действие", посочи експертът.

Българските институции не са в състояние да гарантират изпълнението на задълженията на всички компании на българска територия, смята Руслан Стефанов.

Визирайки "това неистово желание дерогацията да продължава", той изтъкна, че става въпрос "за изключително голям икономически интерес и за изключително сериозен икономически риск за страната", обобщи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase