Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова коментира транзитните такси за руския газ, които според нея ще сложат кръст на Шенген. Тя атакува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и го призова да обясни на приятеля си Орбан защо скача цената на газа на прага на зимата.

"Преди дни Бойко Борисов се хвалеше какъв велик международник е. Как всички световни лидери му се радвали и му викали конгратюлейшънс. Може би и затова стана председател на външната комисия в парламента. Е, дойде време сега да обясни на приятелите си Орбан и Вучич защо лично се подписа да наложи нова транзитна такса на руския газ и да им го увеличи на прага на зимата. Подведен бил. Не знаел какво подписва. Стига бе.

Бойко, кажи си истината. Поне веднъж в живота. Защо подписа? И не казвай, че Асен Василев е виновен. Негов подпис под закона няма. А твоят слага кръст на надеждите ни за Шенген", написа Нинова в социалните мрежи.

Новата енергийна такса влезе в сила на 13 октомври и според нея операторите на газопреносната и газоразпределителните мрежи трябва да декларират пред митниците още на 10 ноември пренесените през техните съоръжения количества руски газ през настоящия месец, а до 14-то число да платят по 20 лв./МВтч за тях. Същото се отнася и за вносителите на руското синьо гориво.

По темата вече се сблъскаха президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков. Според държавния глава акцизната такса ще доведе до фалита на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който трябва да плаща за транзита на руския газ не само до Сърбия, но и до Гърция и Северна Македония. Причината е, че не било ясно как дружеството ще си прибира парите от "Газпром". Министър-председателят му отвърна, че страната ни има пълното право да налага такава такса, чиято цел е да повиши конкуренцията на газовите доставки в региона и да ограничи търговията с руски газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase