Снимка: БГНЕС

Събирането на данни ще ни позволи да се сдобием с достатъчно информация, която да превърнем в знания, така че да увеличим безопасността на движението по пътищата. Това заяви заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на откриването на кръгла маса на тема "Качеството на данните – определящ фактор за ефективни действия за безопасност на движението по пътищата“. Събитието бе организирано от Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" в края на миналата седмица.

"Систематизираните данни от различните източници в транспортния сектор са сериозна основа за подобряването на пътната безопасност, а днес информация се събира не само от автомобилите, а дори от пътната настилка", коментира още Мундров.

По думите му от години информацията за пътната обстановка играе важна роля в стремежа за намаляване на инцидентите, а в бъдеще интеграцията на всички системи за данни ще има голямо значение за пътната безопасност. Своевременното предупреждаване на участниците в движението за опасни ситуации, като например временно хлъзгав път, намалена видимост, закъсали превозни средства и произшествия, може и днес да предотврати произшествия и да ограничи последствията.

"Данните и техният потенциал за иновации и генериране на стойност се превръщат във водещ приоритет за Европейския съюз. С приемането на Европейската стратегия за данните през 2020 г. и на Акта за управление на данните през 2022 г. стремежът на ЕС е да се утвърди като водещ фактор в тази област", информира заместник-министърът на електронното управление.

Валентин Мундров подчерта, че България също насочва усилия в тази насока. С приетите съвсем наскоро промени в Закона за електронното управление правомощията на министъра на електронното управление се разширяват, като обхващат и провеждането на държавната политика в областта на създаването, съхранението, управлението и споделянето на данни.

"С тези законови изменения също така става възможно връчването на актове за установяване на административни нарушения, електронни фишове и наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушения и наказания, бе припомнено в рамките на кръглата маса", каза заместник-министърът. Той уточни също, че с решение на Министерския съвет министърът на електронното управление бе определен за Единна информационна точка, а МЕУ – за национален компетентен орган за оказване на съдействие на организациите от обществения сектор, предоставящи или отказващи достъп с цел повторно използване на данните.

Експерти от МЕУ обърнаха внимание на участниците в събитието на още един важен аспект – необходимостта от изчистване от законодателната рамка на всички норми, които представляват пречка пред свободния обмен на нужните на администрациите данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase