Снимка: БГНЕС

Продължават коментарите в подкрепа и против изпращането на допълнително въоръжение на Украйна.

"Каквото можем да дадем с изтекъл срок на годност - хората в униформа знаят най-добре какво има. Това, което даваме, не е дори пазено за военновременни запаси", каза бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев в студито на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че страната ни трябва да се освобождава от такива боеприпаси, които представляват реална опасност

"Да бъдем точни - те са с изтекъл срок на годност, а не дефектни, това е грешен термин, те се проверяват на всеки 5 г. най-много. Те са на по 30 г. Помним взривът в Челопечене от 2008 г. - може да се повтори. Ако не се съхраняват, те се преместват за утилизация и там вече стават опасни. За утилизацията се дават и пари. Дотогава те са опасни, Челопечене го доказа, Петолъчката също", мотивира се гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че в Украйна от въоръжението може да се използва горивото, някоя бойна част, а и да бъде ремонтирано - каквато възможност там има. Радев добави също, че не вижда причина темата на бъде засекретена.

"Даваме им ги да се защитят, това са отбранителни средства. Далекобойността им е 90 км. Не знам за каква секретност говорят. От кого я пазим - от Русия? Русия ни ги е продала, те знаят номерата им, за разлика от нас знаят кога изтича срокът им на годност. Те имат статистика, а ние крием бройката от тях", каза още бившият зам.-военен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase