Снимка: БГНЕС

Нинова иска шефът на ДАНС да каже на депутатите защо гони руски свещеници

Левия Гентчев иска нормални условия за работа на законотворците

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска изслушване в парламента на председателя на ДАНС Пламен Тончев във връзка с доклада на агенцията, на базата, на който един руски и двама беларуски свещеници бяха изгонени заради шпионаж и Руската църква в София затвори врати.

„Никой от депутатите не е виждал този доклад, така че искаме изслушване на Пламен Тончев и той да ни обясни какво пише в него. Тези хора са без дипломатически имунитет, така че трябва да бъдат съдени от български съд. Явно няма доказателства, за да бъдат скоростно изведени от страната. Странно е, че е и премиерът Николай Денков се дистанцира от този доклад, защото службата е подчинена на изпълнителната власт. Искаме да чуем истината“, мотивира се червената шефка.

Председателят на НС Росен Желязков й отговори, че от 25 до 30 септември Тончев е на планирани служебни командировки в чужбина, което не позволява да бъде изслушан в парламента.

Нинова настоя в такъв случай Желязков да изиска доклада на ДАНС, така че депутатите да се запознаят с него.

В началото на заседанието Румен Гечев от БСП пък отсече, че е крайно време депутатите да имат нормални условия за работа в сградата на бившия Партиен дом, където работят от началото на септември заради ремонта на историческата сграда на Народното събрание.

„Много се лъжете, ако мислите, че по 5-6 души в една стая без принтер, без интернет, без закачалка могат да работят нормално и Ви питам кога ще ни осигурените нормални условия за работа“, обърна се той към Желязков.

„Има ли шефове на комисии, които имат самостоятелни кабинети и ще Ви питаме най-редовно какво правите по този въпрос“, скочи още Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase