Концесионната такса е едно малко зрънце в цялостното влияние, което имаше това юридическо лице. Ако сравним цялата вертикала на данъци, акцизи, мито ДДС със средноевропейските, цените и маржът на печалбите са доста странни. Може да са потъвали в нечий джоб, може да са потъвали в стимулиране на политически проекти. Това коментира бившият енергиен министър Александър Николов в Bulgaria ON AIR по повод отнемането на концесията на "Лукойл" от "Росенец".

По думите му концесионната такса е "едно красиво огледало от последните 30 години, откакто функционира рафинерията".

Още по темата

Николов коментира, че през годините, в които компанията е действала у нас, е станало ясно "как монополните структури стимулират широко затворените очи на държавната администрация".

Той е на мнение, че не може подобна тема да бъде използвана за политическа пропаганда, особено в ситуация, когато има провокации към България. Според него рафинерията не е подготвена да преработва друг вид петрол, освен руски и ако се премине на такъв сценарий това ще се отрази на цените на горивата.

"Нали може да си представите какво ще се случи не само с България, но и с региона, ако бъдат изчерпани всички горива. Чисто технически към момента рафинерията не е подготвена за такава смяна. Същината на проблема е, че няма мониторинг на ангажименти, които са поети", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase