Снимка: архив, БГНЕС

Хората не трябва да се плашат. Няма опасност за България и причината е, че ние сме членове на НАТО, а Русия няма да посмее да нападне държава-член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът. Това заяви пред журналисти премиерът акад. Николай Денков в отговор на въпрос, свързан с думите на депутата от руската Дума Пьотър Толстой за българското Черноморие.

Още по темата
„Пьотър Толстой не за първи път отправя провокации към България. Вероятно бихме ги подминали, ако той не беше депутат. Той е в рамките на институционалното представителство и правейки тези изказвания, минава граници, които не са приемливи. Ще говоря с Министерството на външните работи. Смятам, че трябва да се даде ясен знак, че това са неприемливи изказвания. На посланик Митрофанова трябва да ѝ бъде предадено това съобщение. Аз не смятам, че тя трябва да бъде обявена като персона нон грата заради едно такова изказване. Все пак то не е нейно“, коментира Николай Денков.

„Не трябва да се поддаваме на провокации“, призова още министър-председателят. Според Денков голяма част от подобни изказвания се правят за вътрешна употреба пред руската публика.

Николай Денков посочи още, че има възможност да бъде увеличен значително капацитетът за превоза на украинско зърно през нашата железопътна система, а темата е обсъждана на днешната му среща с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Атина.

Премиерът направи своя коментар след прибирането му от гръцката столица, където заедно с ръководена от него правителствена делегация бяха на еднодневно посещение.

Народният представител от „“Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев призова вчера Външно министерство да привика руския посланик за обяснения заради изказване на заместник-председателя на руската Дума Пьотър Толстой, че българското Черноморие било руско и че след Украйна, България и Румъния били следващите.
(БТА, Иван Лазаров)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase