Снимка: БГНЕС

"Възможно е преструктуриране на разходите в бюджета, например в капиталовата програма. Тази програма може да бъде намалена наполовина от планираната в началото на годината. Така ще се освободи капацитет за разходи в други пера - заплати, социални програма. Друго място, откъдето може да дойде оптимизация на разходите и да се освободи фискално пространство за други разходи - това е допълнително намаление на общодържавните административни разходи. Държавата използва все повече електронни услуги".

Това поясни пред БНР икономистът и финансист Румен Гълъбинов.

И добави, че Бюджет 2023 е временно решение, защото касае следващите пет месеца на годината, а по-съществени са въпросите, свързани с корекции за 2024 година:

"Има социални системи като пенсионната, например, която ползва над 50% държавно субсидиране. Там не достигат събраните осигурителни вноски. В здравната система подпомагането е над 30%. И там вноските не достигат изцяло, за да се издържа системата. Изправени сме пред решения, които трябва да се вземат за 2024 година - дали да има промяна в данъците и в осигурителните вноски като ставки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase