Снимка: БГНЕС

Бюджетът замразява доходите при повишаващи се цени. В него има три проблема. Първият е, че  в него са заложени приходи, които няма да се съберат.  Вторият е фиксацията върху 3% дефицит, а третият -замразяване на доходите. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Едно от предложенията в алтернативният бюджет на БСП ще е дефицитът да бъде 4%, а това означава над 1 млрд. повече. Планът на Василев не решава проблема с инфлацията, която ще е повече от 6%. 11 държави в ЕС са с повече от 3% дефицит - Франция, Испания, Германия, Италия, Гърция, а дълговете са им над 150% от БВП, обясни Нинова.

БСП ще предложи майчинството през втората година да е минимална заплата. Безплатни лекарства за деца до 14 г. Увеличаване на детските и помощите за раждане на дете. Минималната заплата да се вдигне то 1 юли. Да се вдигнат и вдовишките надбавки за пенсиите. Всичко това ще струва около 800 млн. лв. до края на година, пресметна още Нинова.

Само се говори за конституционна реформа, а досега сме видели проект само на ДПС. Няма нищо реално, ходят от стая в стая и разнасят едни хвърчащи листчета. Фигурата на главния прокурор трябва да остане, защото премахването ѝ е тема на Велико народно събрание. Този състав на ВСС не трябва да избере новия главен прокурор.

Ако Бойко Борисов е сигурен в своята невинност, трябва да си даде имунитета и да се спре цялата тази мъка. Сега цялата държава е заложник на имунитета му. Замита се и въпросът с председател на комисията.  Борисов бяга от правосъдие, крие се. Ако е невинен той ще докаже невинността си. Страх го е та две не вижда. ПП-ДБ загубиха достойнството си и предадоха избирателите си, за да го пазят, каза още тя.

Още няма окончателен кандидат за кмет на София. Водени са разговори с Ваня Григорова, но и с други хора. Все още няма окончателно решение, каза още Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase