Снимка: архив, БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на свое извънредно заседание избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Още по темата
След като президентът издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста, мястото му временно заема досегашният му заместник Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба. Той ще остане на поста до нов избор.

Решението беше взето с 8 гласа "за" и 1 "против". То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок. Изпълнението му обаче няма да се спира при евентуално обжалване.

Членовете на Прокурорската колегия решиха, че те са органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това приеха, че този избор ще стане измежду заместниците на освободения предсрочно от поста Иван Гешев, а критерият, който ще използват, е старшинство.

Така измежду Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместник Пламена Цветанова тази сутрин е поискала да бъде освободена от поста.

В срок от 7 дни след издаването на указа, с който Иван Гешев е освободен от поста главен прокурор, Пленумът на ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.

След гласуването Сарафов се обяви за незабавни реформи в прокуратурата. "Защото обществото ясно видя в последния един месец, че прокуратурата може и беше използвана в полза на личния интерес на бившия главен прокурор Иван Гешев. Прокуратурата има нужда от едно нормализиране, защото последните дни показаха, че тя може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните. Всъщност такъв бях и аз. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне. Наистина е настъпило време разделно", каза Сарафов.

Прокуратурата трябва да се почисти, не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават, посочи Борислав Сарафов. Като допълни, че тези, които „подчиниха прокуратурата в личния интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят своето призвание другаде“.

Борислав Сарафов заяви, че още днес ще предложи подмяната на всички заместници на главния прокурор – „тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев, включително по отношение на тези практики, които всички вие ясно видяхте, че битуват в прокуратурата. Не считам, че настоящите заместник главни прокурори могат да бъдат отделени от г-н Гешев. Те нямат моралното право да останат заместник главни прокурори“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase