Снимка Bulgaria ON AIR

„Най-големият проблем пред бизнеса, не само чуждестранен, но и въобще бизнеса в България, е работната ръка“, коментира доскорошният служебен министър на икономиката Никола Стоянов в предаването "Брюксел 1".

"Много примери от компании бяха дадени за това колко е трудно да се внасят работници от трети държави. Категорично там трябва да се продължи работата в тази насока, да се облекчи процедурата, да се дигитализира, за да могат да се скъсат сроковете наистина. Ние доскоро рекламирахме България като страната с най-евтината работна ръка и привличахме чуждестранните инвеститори по този начин. Поне предишни министри за това говореха непрекъснато. Вече това със сигурност не е така. И се надявам и никой министър след мен да не рекламира България като държава с ниски заплати, което да е привлекателното", добави той, като представи и статистика за чуждестранните инвестиции.

„През изминалата седмица предадох официално поста на министър на икономиката и индустрията. Много добър синхрон и диалог с новия министър. Разбира се, в рамките на този половин-един час, който имахме, а и накрая на дълъг изморителен ден и за двама ни, нямаше как да обхванем всички теми“, каза той пред Bulgaria ON AIR .
Никола Стоянов коментира и новината за предстоящи ревизии във всички министерства.

"На тази тема не сме говорили. Говорихме по най-важните теми. Една от тях е повече диалог с бизнеса, който засилихме много с работодателските организации, със синдикати. Проведохме различни консултативни съвети, които от години не се бяха събирали. Другото, на което наблегнах, бяха регулярните закуски с министъра за чуждестранни инвеститори, които направихме с компании от много различни държави. И мисля, че той прие да продължи тази инициатива", коментира Стоянов.

"Факт е, че за април месец вече инфлацията е 11,6% спрямо април миналата година. Намалява отново с 2,4 пункта, при това март намаля с 2 пункта и аз очаквам още за май месец вече инфлацията ще бъде едноцифрена със сигурност, най-вероятно около 9%. Така че наистина там вървим много добре. Храните не следват тази тенденция“, каза той.

„2021 година в началото беше Ковид година, така че е по-трудно да се сравнява, но само първите няколко месеца на тази 2023 година са в пъти повече чуждестранните инвестиции. Така че интерес има и наистина е много важно България също да е активна. Сигурен съм, че новият министър ще продължи тази линия, тъй като той идва и от Агенция за инвестиции и това е тема, с която той се е занимавал и по която сме работили заедно. Така че там ще разчитам наистина на сериозно възприемане", каза Стоянов.

По отношение на цените на храните той заяви: "През последните седмици вече се вижда, че има резултат постепенно, но много бавно и все още за отделни продуктови категории. Ние имаме най-ниските горива в Европа, горе-долу 30% близо са по-ниски отколкото преди една година, което за компаниите е много важно, тъй като логистиката е сериозно перо в ценообразуването", напомни доскорошният служебен министър на икономиката.
По думите му сайтът е дал възможност да излязат наяве изкривявания на пазара. "Той събра информация от много различни институции, която и до момента се събираше, но беше разпокъсана", отчете Стоянов и коментира инфлацията, която вече 7 месеца спада.

През последните 20 години България никога не е имала проблеми с инфлацията и стриктно е спазвала критериите. В момента ситуацията е по-различна, отбеляза гостът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase