Снимка: БГНЕС

България може спокойно да предостави танкове поне за един танков батальон на Украйна, вместо да ги държи по складовете и след 2-3 до 5 години и да ги дава за скрап. Това заяви пред БНР бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му България може да даде много неща на Украйна. Според него страната ни може да даде 30-40 танка и това няма да се отрази негативно. Той подчерта и че имаме голямо количество оръжие на склад.

Човек трябва да мисли стратегически. Стратегическото мислене не е да брои танкове в складовете, а да разбере кой е най-добрият начин да се гарантира сигурността, поясни той.

Още по темата
Тагарев посочи, че за украинско контранастъпление е нужна и авиация. Не толкова публично, но сигурно продължават разговорите за предоставяне на авиация на Украйна. Излезе непотвърдена информация, че Нидерландия обмисля да предостави Ф-16 на Украйна, но много по-лесно би било България да предостави своите МиГ-29. Ясно е категорично, че ние не можем да поддържаме МиГ-29 в перспектива. България може да има принос и с МиГ-29, и с част от самолетите Су-25, каза още бившия министър.

Би било твърде нелицеприятно за демократичния свят, ако не може да осигури техническата помощ на Украйна и остави Русия да направи ново настъпление. Времето е кратко, каза още той.

Според Тагарев Русия няма никакви шансове да изтощи Запада икономически. Той изтъкна, че стратегическата цел на Русия е да всее раздор и да разбие единството на Запада, с което до момента не успява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase