Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо три месеца след предсрочните избори на 2 октомври България все още няма редовно правителство. А може и въобще да няма в рамките на това Народно събрание.

Резултатите от вота не дадоха преимущество на ниво една политическа сила да управлява. Първа се нареди ГЕРБ, но партията на Бойко Борисов няма мнозинство, за да излъчи правителство нито сама, нито в коалиция, защото все още е в изолация.

Още по темата

 
На 5 декември след дълго отлагани във времето консултации, най-накрая президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ. Папката взе кандидатът за премиер на партията проф. Николай Габровски – всеризнат професор по неврохирургия и единственият досега претендент за поста министър-председател, който остана неохулен от политиците.

Изборът му изглеждаше неочакван, защото само дни преди това от ГЕРБ твърдо залагаха, че лидерът на партията отново ще е кандидатът за премиер.

Самият Бойко Борисов сам се похвали два дни преди да бъде връчен мандатът: „Премиер си имаме, мисля, че по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Вторият вариант е да предложим премиер, който все пак да мине“.

Явно обаче от партията се спряха на втория вариант. Но премиерът не мина, не събра нужда подкрепа в парламента, въпреки че предложи програма от седем точки, по която нямаше възражения от политическите сили.  

Само 113 депутати гласуваха за кандидатурата на неврохирурга за министър-председател - представителите на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход".

ПП, БСП и ДБ категорично отказаха да гласуват за него, въпреки че представители и на трите политически формации декларираха уважението си към личността му. Причината да не го подкрепят обаче е, че зад кандидатурата на Габровски стоят ГЕРБ и Бойко Борисов.

"Изборът на фигури с такъв профил е целенасочен, надхвърля политическите пристрастия. В настоящата ситуация не може да има стандартно коалиционно правителство. Единствената възможност е излъчване на правителство с програма, приоритети и максимална подкрепа. Проектокабинетът „Габровски” може да се окаже единствената реална възможност за излъчване на редовно правителство", предуприди председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Самият Габровски призна, че е силно обезпокоен от това, което чува от депутатите.

"Имам чувството, че сме в една предизборна кампания. Аз не разбрах по същество какво против тези седем точки имат, защото те са добри за цяла България“, посочи самият Габровски по време на дебата.

Той сподели, че в последните години е получавал много предложения за две неща – да работи в чужбина и да влезе в политиката, а винаги досега е отказвал. Промяната в решението му е дошла заради „страха му от много кризи“, пред които е изправена България.

А на финала, след като кандидатурата му за премиер претърпя провал, професорът отсече: „Връщам се в операционната с удоволствие“ и предупреди, че страната ще влезе в спирала от избори и следващата година ще е изгубена за България.

След като правителство не бе сформирано с първия мандатна ПП топката отиде в полето на втората политическа сила - „Продължаваме промяната“. Те заедно с ДБ са готови да предложат кабинет на малцинството, а кандидатът им за премиер е друг учен и уважаван академик – Николай Денков.

Само че, съдейки по заявките на партиите, едва ли и този мандат ще успее.

Остана последният шанс – този на правителство с третия мандат. При коя политическа сила ще отиде, ще реши президентът Румен Радев. Ако и той не успее, отиваме отново на предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase