Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ние подкрепяме занапред минималната работна заплата да бъде както досега основна, върху нея да се начислява класът и всички други постоянни възнаграждения, които имат работниците, но тя да бъде 50 % от средната работна заплата за страната за първите две тримесечия на годината. Това коментира Искрен Арабаджиев, депутат от ПГ на „Продължаваме Промяната“, който е и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, цитиран от БТА.

Още по темата

В рамките на заседанието си днес парламентът отхвърли четири различни предложения за удължаване на работното си време. Едно от тях бе на Георги Свиленски от "БСП за България", който поиска заседанието да бъде до обсъждане и гласуване на второ четене на измененията в Кодекса на труда (КТ). Колегата му Иван Ченчев поиска разместване в дневния ред - промените в КТ да станат втора точка за деня, което също не бе прието.

По-рано днес председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова каза на брифинг в парламента, че ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС са блокирали увеличението на минималната работна заплата.

Вчера депутатите от комисията по труда, социалната и демографската политика приеха на второ четене промени, с които се определя размерът на брутната минимална работна заплата за догодина. Според приетото предложение брутната минимална работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase