Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Николай Габровски коментира, че всички предложения от него за министри са хора без ярка политическа окраска и партийна принадлежност.

„Това са работещи експерти, които само да получат шанс, ще изведат страната от кризата. Нямаме време. Не става дума за някаква абстрактна криза, за нещо което може да дойде или да  не дойде. По важни въпроси трябва са взимат решения. Студентските изпити са дошли и ние колкото сме подготвени, толкова ще имаме. Влезем ли в каскада на нови предсрочни избори със сигурно ще загубим. Няма как без работещ парламент тези решения да бъдат взимани  и да продължим напред и ако изпуснем този срок, автоматично голяма част от тези проблеми няма да могат да се решат за дълго време. Финансово също ще загубим и по отношение на Плана за възстановяване, и по оперативните програми. Време е да се обединим, с този екип със сигурност ще успеем“, каза той.

Още по темата

Габровски посочи, че ГЕРБ са изготвили план от седем точки, които са важни за страната.

„По 6 от тях на практика нито една политическа сила няма нищо против. Има само една една, срещу която само една политическа сила има нещо против. Тези точки са добри за всички и няма как те да не бъдат приети. Аз очаквам пълна подкрепа от всички сили и бих се радвам, ако бъде подкрепен единодушно кабинетът“, каза той.

„Аз каквото трябваше да направя, го направих. Събрах екип от професионалисти, които да се отделят от своя живот и да се включат в това нещо. Всички те осъзнават каква жертва трябва да направят, но осъзнавайки на ръба на каква пропаст се намира България, поеха тази отговорност. Ако се загърби тяснопартийния интерес, очаквам този кабинет да бъде подкрепим с мнозинство“, коментира още Габровски.

Според него правителство с третия мандат не е е опция.

„Ако първият не се реализира, със сигурност и вторият няма. За третия остават неясноти на кого ще бъде връчен, как и ще даде основания да се говори за задкулисни договорки, за направени на тъмно сделки.  Третият мандат е просто един хазарт. Ако първият мандат не се реализира, отиваме на избори през март и те няма да са последните за следващата година“, предупреди той.

Габровски призна, че отсега не може да каже дали би приел да е кандидатът за премиер на партията, която ще получи третия мандата, ако се стигне до тази ситуация.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че изборът за министри е изяло на Гарбовски.

„Ние гарантираме нашата пълна подкрепа в пленарна зала. Съставът на МС е от професионалисти. ГЕРБ за пореден път прави свия избор да постави държавата и интереса на държавата пред интереса на партията и това трябва да бъде оценено от всички“, призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase