Снимка: БГНЕС

"Български възход“ внесе проект на решение, с което искат НС да задължи премиера и министрите в рамките на Съвета на ЕС да гласуват против всички предложения на Нидерлания като реципрочна мярка спрямо необоснованото решение за блокиране на членството ни в Шенген.

„С голямо мнозинство НС подкрепи декларацията за присъединяването на България към Шенген, внесена от БСП, но въпреки това правителството на Нидерландия реши да блокира членството ни в Шенген и въпросът е защо, след като България е изпълнила критериите още през 2011 г.“, заяви в декларация от името на ПГ Надежда Самарджиева.

"Ако Нидерлания е права, защо всички европейски институции и останалите страни в ЕС ни подкрепят?

Още по темата

Поради незнайни причини някой се опитва да раздели ЕС. Дали не е просто, защото сме българи? Двойните стандарти са недопустими, това е в услуга на тези, които искат по-слаб и по-разединен ЕС“, добави тя.

По думите й, когато някой твърди, че границата ни може да бъде премината срещу 50 евро, трябва да даде и доказателства за това.

Според нея обаче зад това унизитено решение стоят и много български грешки.

"На първо място дългогодишната позиция на дипломацията ни за вечното „да“, беззъбата позиция, която заеха, че всичко ще се реши само. На второ място това е провал на европейските политически семейства, къде е българското лоби в ЕП и националните парламенти на страните-членки, къде са българските евродепутати“, каза Семерджиева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase