Снимка: БГНЕС

"Шоково поскъпване в държавите, приели еврото, няма никъде регистрирани.

Още по темата
Крайно негативни сценарии за българската икономика в доклада на БНБ, с който ние разполагаме, няма", заяви журналистът Йордан Бързаков пред Нова Нюз.

Докладът е изчерпателен, професионално направен, консервативен от гледна точка на рискове, ползи и негативи, което означава че БНБ разглежда внимателно и дълбоко всички възможни рискове пред българската икономика с приемане на еврото и влизането в еврозоната, каза той.

Описани са няколко рискови сценарии, описани са и позитивите и не може да се направи категоричен избор „за” или „против” е БНБ, допълни той и поясни, че не може да се очаква от БНБ да заеме категорична позиция.

"Инфлационен натиск пряко от приемане на еврото ще бъде под 0,5%, потвърждава БНБ. Друг е въпросът, че българската икономика има структурни проблеми и дефицити, които могат да увеличат инфлационния диференциал между нас и другите страни в еврозоната, но това е вътрешен проблем на България и той не е свързан с еврозоната. България има сериозно изоставане в т.нар. икономическа конвергенция, това може да окаже сериозен икономически натиск върху редица сектори, както и върху инфлацията. Но това също е вътрешен проблем на България и зависи от начина, по който се управлява страната - колко бързо ще успеем да настигнем нашите партньори и конкуренти", каза Бързаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase