Снимка: БГНЕС

Очаква се до 25-26 октомври да излезе доклад от проверката на експертната група към ЕК относно това дали страната ни отговаря на условията за присъединяване към Шенген. Това заяви зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Той припомни резултатите от проверката през 2011 г. и отбеляза, че страната ни отговаря на критериите още оттогава.

Зам.-министърът на външните работи коментира и резолюцията в нидерландския парламент против членство на България и Румъния в Шенген. Той зобясни, че това не е окончателно решение.

"Република Северна Македония (РСМ) започва поредна кампания срещу българските организации. Тя застрашава основните права на българите по линия на Европейската конвенция за правата на човека, а именно правото на сдружаване, на събрание, на свобода, свобода на убеждение", каза Коджабашев по повод идеите на партии в РСМ за закон, който да забранява българските сдружения в югозападната ни съседка.

"Принудени сме да припомним на страната кандидат за членство в Европейския съюз, че европейската практика, законодателните инициативи, засягащи правото на сдружаване, се водят от стремежа да се улесни, а не да се затрудни създаването и функционирането на граждански организации и сдружения", посочи Коджабашев. По думите му е крайно неприемливо да се използва наратив, включително законодателни инициативи, които безпринципно експлоатират теми, свързани с фашизъм, антисемитизъм и тероризъм, с цел ограничаване на основни права и влошаване на добросъседски отношения. Той заяви, че за преодоляването на историческите противоречия има създадена специална комисия с международен договор и нейната дейност не може да бъде заменена от каквато и да е новосъздадена структура.

Коджабашев припомни, че съгласно решение на Народното събрание от 24 юни тази година, България може да подкрепи, която и да е стъпка от европейската интеграция на РСМ само при условие, че правата на българите в съседната ни държава са гарантирани. По думите му последните законодателни промени в Скопие са в разрез с това условие.

От думите му стана ясно и че не се предвижда евакуация на служителите ни в посолството в Киев въпреки ситуацията в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase