Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На трета среща се занимаваме с откриването на Народното събрание в присъствието на посланици и обръщения на президента Зеленски. За нас това е излишно, защото има държавен протокол, има ред и правила, които трябва да се спазват. Ние заявихме, че всички посланици трябва да се поканят. Сега отново да се събираме, за да обсъждаме дали президентът Зеленски да се обръща към Народното събрание, за нас е пълна загуба на време". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за "Фокус".

По думите й не това е това темата на българското общество. "Както знаете, предложихме и днес пускаме покани до другите парламентарни партии – в понеделник ги каним на среща за съществените неща, които вълнуват хората", добави Нинова и посочи, че става дума за таван на цените, компенсации за семействата, определението за енергийна бедност и други.

Още по темата
"В началото на парламента трябва да започнем да обсъждаме бюджета. Обикновено в такава ситуация всяка парламентарна група внася свои предложения. Така беше миналата година. Стават страшни колизии, има риск да не може да се направи смислен бюджет, има риск да не можем да приемем спешните мерки за тази зима за хората. Затова искаме, ако може, предварително да потърсим съгласие по тези ключови въпроси – ще наложим ли таван на цените, ще увеличим ли минималната работна заплата, ще преизчисляваме ли отново пенсиите, какво ще правим с младите семейства, как ще напишем бюджета, да обсъдим всички тези важни неща и поне по минимум социални и икономически теми да постигнем съгласие. Иначе в зала ще бъде много тежко", предупреди Нинова.

Тя посочи, че дори и да не се състави правителство, преди да се разпусне парламентът, трябва да се приеме бюджета на всяка цена.

"Не можем да оставим държавата и народа в тази ситуация без бюджет и без актуализация на доходите, без мерки за икономиката. За нас това са съществените въпроси на хората. В предизборната кампания ние сме поели тези ангажименти и ще ги изпълняваме. Никоя от партиите не е обещавала в предизборната кампания, че първите ни стъпки ще бъдат спорове относно посланик Митрофанова и президента Зеленски. За нас, отново казвам, това е излишно", посочи бившият вицепремиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase