Снимка: БГНЕС

"България трябва да има легитимни институции, които да реализират важни реформи.

Още по темата
Това изисква съпричастност и подкрепа от цялото общество. От вота днес зависи колко легитимни ще бъдат правителството и парламентът утре. Призовавам българските граждани да излязат и да гласуват. Изборите са отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България и своите близки.

Аз се надявам българите да проявят зрялост и да гласуват. Знаем, че няма да бъде лесно. Сблъсъкт е между две тези. Правителство на всяка цена, което може да доведе до неустойчивост. И отстояване на принципите и на червените линии, поставени от самите партии, което води до размиване на политическата им физиономия и спадане на подкрепата. Надявам се да се намери разумният баланс. Настоявам да се намери разумен баланс." Това обяви държавният глава на България Румен Радев.

Знаете, че България е основен износител на електроенергия в региона. Ние сме готови да увеличим износа си към Северна Македония. Това ще стане съобразно нормите на ЕС и интересите на българските граждани. С македонския държавен глава Стево Пендаровски и Урсула фон дер Лайен обсъдихме варианти ЕС да подкрепи финансово Северна Македония. Така ще се избегне енергиен недостиг. Това зависи от европейските институции и Северна Македония да направи въпросните заявки. Ние вече помагаме в това.

Разговорите се провеждат в условията на взаимно уважение. Северна Македония трябва да върви към изпълняване на двустранните ангажименти. Преговорите ще започнат едва, когато държавата впише българите в своята конституция. Ясно е, че тогава започват европейските преговори. Разговорът за общото минало със Северна Македония е неизбежен.

Надявам се, че държавните мъже в страната да проявят разум и да градят македонското бъдеще освободено от идеологемите. Важно е да се реши какви са основните въпроси и да взаимодействаме, за да намерим доброто решение", добави Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase