Снимка: БГНЕС

Пропуските по интерконектора са били съществени - проблеми, свързани с изискванията на противопожарната служба, липса на достъп. Към днешна дата пропуски в строителството няма, има незавършено строителство, което касае вертикална планировка, тротоари и плочки.

Още по темата
Това коментира служебният регионален министър Иван Шишков пред БНТ.

Той изрази надежда, че ако необходимите документи за акт 16 се съберат, азерски газ може да потече по интерконектора и преди 1 октомври.

Шишков заяви обаче, че по тръбата никога не е имало газ от Гърция към България. Газ е имало от България. А днес трябва да започне приток на газ от Гърция към България за 72-часовата проба.

"Това, което изисквам от него, за да бъде въведен в експлоатация един такъв обект от такова значение, трябва да има съответните протоколи, които да гарантират, че изпълненото строителство е в норма. Обещали са до петък да има всичките протоколи и акт 15. Това, което държавата трябваше да направи към днешна дата, го е направила. Дирекция национален строителен контрол буквално се превърна във втори надзор на обекта, всеки ден събираме документация и изискваме документация, която за съжаление не са ни дали 100 процента", каза министърът.

След като миналия четвъртък министър Шишков е имал остър разговор със строителя за неспазени срокове, днес сроковете са спазени.

По думите му, строителите, които е трябвало да завършат най-неотложното, са го завършили. Следва да се завери екзекутивно документация, което министърът увери, че ще направи до два дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase