Снимка: БГНЕС

"Намаляването на цената на горивата, на цената на газа за следващия месец с 30% са реални резултати, постигнати с усилия или много работа". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

"Когато едно правителство, независимо дали е редовно или служебно работи, резултатите са налице. То се отнася до започналите дебати в ЕС за овладяване на инфлацията. Част от мерките за ограничаване на електричество и газ и появилите се спекулации, че в България ще има режим на тока. Искам да е ясно, че докато има служебно правителство това няма да стане. България е производител на електрическа енергия и износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно", заяви той.

Още по темата

Държавният глава коментира и идеята за таван на цените на горивата: "В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през зимата и да си гарантира политическо спокойствие за сметка на жертването на пазарните механизми чрез въвеждане на държавни механизми, познати от недалечното ни минало. За тази зима те ще са добре дошли за европейските граждани, но ще са с непредвидими последици. За пазара, за европейската икономика и за нейната конкуретноспособност."

По думите му, основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път на забавяне на икономическия процес. Основната задача е търсене на най-евтините суровини независимо откъде.

Той обясни, че преговаря и с "Лукойл". "Бензинът е вече под 3 лева и това е началото на процес от мерки, който изисква време това да бъде постоянна тенденция. Нито българският бизнес, нито обществото могат да търпят експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости.

Учудвам се, че има политици, които с лекота говорят, че липсата на газ не е проблем за топлофикациите. "Кой ще го произвежда този мазут, на каква цена и какви условия".

"Газпром не е панацея, а една от възможностите и те ни дължат доставки на газ", допълни президентът, но уточни, че това може да се реши при преодоляване на нашите условия.

По думите му, правителството работи за надеждна гаранция доставките и добри цени на природен газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase