Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че ДДС-то се плаща от крайния потребител и се прибира от НАП.

"Указание към топлофикациите все още няма.

Още по темата
Този, който има да получава пари, ще му бъде издадено кредитно известие с 20% ДДС, защото толкова е платил преди време. А този, който тепърва има да доплаща, неговото дебитно известие ще бъде с 9% ДДС. Беше измислена историята с 9% ДДС за облекчаване на абонатите. Топлофикациите не губят, тъй като техните цени са без ДДС", обясни той в предаването "Денят ON AIR".

А за да има мораториум върху цената на газа, държавата трябва да компенсира топлофикациите, но се оказва, че няма пари в бюджета за това, стана ясно още от думите му.

"Преговаряме с "Газпром", само че "Газпром" не знае. Топлофикациите ще трябва да плащат много скъп газ. Газ ще има, но пак от "Газпром" и чрез посредници" - с тези думи Георгиев коментира казуса с газовите доставки за страната ни.

Кремен Георгиев увери, че топлофикациите ще направят всичко възможно, за да продължат да работят, въпреки сериозните проблеми. Експертът добави, че целогодишно може да се работи на мазут, но топлофикациите трябва да имат мазут за около 10 дни в студената зима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase